Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 4η Δεκεμβρίου 2000 και τιμήθηκε πρώτη φορά την 20ην Ιουνίου 2001. Έτσι, κάθε 20 του Ιούνη, αν όχι κάθε μέρα, οφείλουμε να κάνουμε αναφορά σε αυτή την ημέρα. Σε αυτούς τους ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους, την πατρίδα τους εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι θα υποστούν διωγμούς λόγω πολέμου ή θρησκείας ή φυλής ή εθνικότητας ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων. Κάθε ένας από εμάς έχει χρέος και καθήκον να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του για να αναγνωρίσει τη δύναμη και το κουράγιο τους και να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους: τους Πρόσφυγες.
Εκατομμύρια παιδιά από όλο τον κόσμο εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και ήδη ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα ασυνόδευτα παιδιά και γενικότερα τα παιδιά πρόσφυγες, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που είχαν στη διάθεσή τους πριν από το ξέσπασμα αυτό. Το COVID-19 συνέτεινε στην αύξηση των απειλών για την προστασία τους, την αναστολή υπηρεσιών για την προώθηση των αιτήσεών τους για άσυλο, την αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, αύξηση εγκλημάτων όπως ο παιδικός γάμος, η παιδική εργασία, η έμφυλη βία.
Η περιορισμένη ελευθερία κυκλοφορίας αλλά και η αναστολή των υπηρεσιών που θα είχαν στη διάθεσή τους είχαν μεγάλο αντίκτυπο πάνω στα παιδιά αυτά, κάτι το οποίο πρέπει να τυγχάνει κατανόησης από τον κάθε ένα από εμάς και να μας κρατά όλους σε εγρήγορση.
To Hope For Children τιμά κάθε χρόνο ανελλιπώς την Ημέρα αυτή και βρίσκεται εμπράκτως δίπλα σε παιδιά πρόσφυγες και ασυνόδευτα παιδιά και αγωνίζεται με κάθε μέσο για τη διασφάλιση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ο Οργανισμός μας μεταξύ άλλων, ανέλαβε και τη λειτουργία ιδιωτικών παιδικών στεγών για τη φιλοξενία και στήριξη ασυνόδευτων παιδιών.
Στόχος τους δεν είναι μόνο η στέγαση των ασυνόδευτων παιδιών, αλλά και η παροχή διεπιστημονικών υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική προστασία και ασφάλεια των παιδιών, στην παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών, στην παροχή συνεχούς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών για την ομαλή ένταξη τους στη κοινωνία ή και την οικογενειακή επανένωση.