Ο ιδρυτής του Hope For Children επαινεί την κίνηση αλληλεγγύης του Πάπα προς τους πρόσφυγες

Ο κ. Joseph Borghese, ανθρωπιστής, επιχειρηματίας, και ιδρυτής του “Hope For Children” CRC Policy Center, χαιρετίζει την κίνηση αλληλεγγύης του Πάπα Φραγκίσκου να μεταφέρει 50 πρόσφυγες/αιτητές ασύλου από την Κύπρο στην Ιταλία. 

Μια κίνηση έκφρασης αλληλεγγύης που χρειάζεται να υπάρχει μεταξύ των κρατών και των κοινωνιών ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου φαίνεται να εξαπλώνονται οι προκαταλήψεις, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία εναντίον ανθρώπων οι οποίοι διαφεύγουν από ένοπλες συρράξεις, διώξεις και καταστάσεις που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο αναζητώντας καταφύγιο και προστασία από άλλα κράτη. 

Παρόλα αυτά, η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, δεν αντικαθιστά την ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης από το κράτος μας θεσπίζοντας πολιτικές οι οποίες να διασφαλίζουν αποτελεσματική, ανθρωπιστική και ασφαλή διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης, όπου μέσα από ολιστική προσέγγιση να εξασφαλίζεται προστασία και μακροπρόθεσμες λύσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι τα παιδιά ανήκουν στην ομάδα των πιο ευάλωτων σε περιόδους συρράξεων και είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από τις συνέπειες τέτοιων καταστάσεων αλλά και των πολιτικών που εφαρμόζονται στις χώρες υποδοχής.

Ως ένας οργανισμός που εργάζεται για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, το Hope For Children μεταξύ άλλων λειτουργεί στην Κύπρο ιδιωτικές παιδικές στέγες για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών, τα «Σπίτια της Ελπίδας» και πρόγραμμα ημι-ανεξάρτητης διαβίωσης παιδιών μεταξύ 16 και 21 ετών. Τα προγράμματα αυτά έχουν εγκαθιδρυθεί με την έγκριση και συνεχή συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και χρηματοδοτούνται από το Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το ταξίδι των ασυνόδευτων παιδιών στοχεύει σε μια καλύτερη ζωή για αυτά, ένα ασφαλέστερο περιβάλλον και συχνά, την επανένωση με μέλη της οικογένειας τους που βρίσκονται στη Κύπρο ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Αυτά τα παιδιά προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Καμερούν, τη Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σομαλία.

Σε συνεργασία με άλλους φορείς και δημόσιες αρχές στην Κύπρο, το Hope For Children εργάζεται για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών με προσφυγικό υπόβαθρο, τη στέγαση και την παροχή υπηρεσιών στήριξης, την οικογενειακή επανένωση, τη μετεγκατάσταση και την τοπική ενσωμάτωση και ένταξη τους.

Από το 2014 μέχρι σήμερα το Hope For Children έχει φιλοξενήσει πέραν των 700 ασυνόδευτων παιδιών.

Κλείνοντας, παραθέτουμε σχετική δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του στη Κύπρο:

«Σκέφτομαι όμως και αυτούς που τα τελευταία χρόνια και ακόμη και σήμερα, φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, αποβιβάζονται στις ακτές της ηπείρου ή αλλού, και δεν βρίσκουν φιλοξενία, αλλά εχθρότητα, ακόμη και εκμετάλλευση. Είναι οι αδελφοί και οι αδελφές μας. Πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα! Σήμερα η «θάλασσα μας», η Μεσόγειος, είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο».