Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024: Πως μπορούμε προστατεύσουμε τα παιδιά στο Διαδίκτυο;

Η Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID) έχει στόχο την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Στόχος, η δημιουργία ενός ασφαλέστερου και καλύτερου Διαδικτύου όπου ο καθένας και η καθεμία θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο υπεύθυνα, κριτικά, δημιουργικά και με σεβασμό.

Με αυτή την αφορμή, ενθαρρύνουμε όλους/όλες να συνεργαστούν και να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην εκστρατεία για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό:

  • Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, επιδεικνύοντας την ανάλογη ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους χρήστες του Διαδικτύου, προστατεύοντας τη διαδικτυακή φήμη, τόσο των ιδίων όσο και των άλλων. Επιπρόσθετα, μπορούν όλοι και όλες να αξιοποιήσουν κατάλληλα το Διαδίκτυο, για την προώθηση θετικής διαδικτυακής δημιουργίας και επικοινωνίας.
  • Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση και την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων στη χρήση του Διαδικτύου, με υπεύθυνο, κριτικό, και δημιουργικό τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσω ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου με τα παιδιά και τους εφήβους, μέσω της παροχής κατάλληλης εκπαίδευσης για τη χρήση της τεχνολογίας με ασφαλή και θετικό τρόπο καθώς επίσης και μέσω της συνεχούς τους προσπάθειας για να καταστούν οι ίδιοι θετικά ψηφιακά πρότυπα.
  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, ενδυναμώνοντας τους μαθητές με δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού και συνεισφέροντας στο να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλουν θετικά στην δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου ενεργώντας ως πρότυπα/παράδειγμα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους μαθητές τους.
  • Η βιομηχανίατης τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου με το να δημιουργεί και προωθεί θετικό περιεχόμενο και ασφαλείς υπηρεσίες online, και με το να ενδυναμώνει τους χρήστες να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε προβλήματα παρέχοντας σαφείς συμβουλές ασφαλείας, μια ποικιλία εργαλείων ασφαλείας που είναι εύκολα στη χρήση, και γρήγορη πρόσβαση σε υποστήριξη σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα.
  • Οι φορείς λήψης αποφάσεων και οι πολιτικοί μπορούν να παρέχουν μία κουλτούρα στην οποία όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες μπορούν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα σχετικών ευκαιριών στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων των παιδιών και των νέων ανθρώπων, για εκπαίδευση στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο, διασφαλίζοντας ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές στήριξης και διασφαλίζοντας ότι η βιομηχανία ενθαρρύνεται να αυτορρυθμίζει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες της. Παράλληλα, οι φορείς λήψης αποφάσεων και οι πολιτικοί μπορούν να προβούν στις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις και στην κατάθεση κατάλληλων νομοθεσιών, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και των νέων ανθρώπων μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία τους στον ψηφιακό κόσμο.

Ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center ενθαρρύνει και υποστηρίζει κάθε ενέργεια προς επίτευξη των πιο πάνω στόχων καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων, και των οικογενειών τους, γνωρίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η λανθασμένη και προβληματική χρήση του διαδικτύου.

Οι υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης του Οργανισμού, όπως και η Εθνική Γραμμή Στήριξης του HFC 1466 απευθύνονται και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν βία και εκφοβισμό μέσω διαδικτύου, ενώ ανάλογη καθοδήγηση όπως και εκπαιδευτικά σεμινάρια παρέχονται σε γονείς και κηδεμόνες.

Όσο αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών μέσω διαδικτύου, το 2023 το Σπίτι του Παιδιού έλαβε αναφορές για 31 παιδιά που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση ή/και εκμετάλλευσή τους με τη χρήση του διαδικτύου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7% περίπου του συνολικού αριθμού αναφορών της συγκεκριμένης χρονιάς. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2022 είναι 54 παιδιά, ποσοστό 12,5% του συνολικού αριθμού. Ακόμα πιο σημαντικό και παράλληλα ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός πως η πλειοψηφία των υποθέσεων αυτών αφορούσαν συμπεριφορές και πράξεις μεταξύ παιδιών, δηλαδή δράστης και θύμα ήταν παιδιά. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει τη σημασία της ενίσχυσης δράσεων πρόληψης στα σχολεία, κάτι για το οποίο αποτελεί μεγάλο στόχο κάθε χρονιά για τον Οργανισμό μας και προς επίτευξη του στόχου, διεξάγονται δεκάδες εργαστήρια σε σχολεία Παγκύπρια.  

Παράλληλα, ως μέλος του ECLAG, υποστηρίζουμε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία υπέρ του Κανονισμού για την καταπολέμηση και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ο οποίος προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2022. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, συνυπογράψαμε ανοιχτή επιστολή με την οποία προτρέπουμε τους ηγέτες της ΕΕ να υποστηρίξουν την ανίχνευση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.  

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 22103234.