Κύριοι στόχοι
Η σωματική βία κατά των παιδιών και των νέων έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπικότητά τους. Συγκεκριμένα, η σωματική τιμωρία (ΣΤ) δεν θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως μορφή σωματικής βίας.
Προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών από τη σωματική βία, το "Hope For Children" CRC Policy Center, σε συνεργασία με το Ίδρυμα PULSE (Βουλγαρία), το Ίδρυμα EVRIS (Ισλανδία), το Εθνικό Δίκτυο για Παιδιά (Πορτογαλία) υλοποιoύν το πρόγραμμα CAPITAL.
Το Πρόγραμμα άρχισε την 1η Δεκεμβρίου 2016 και στοχεύει στην αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων σχετικά με τη θετική γονική φροντίδα και την ανατροφή με αποδεκτικό, εποικοδομητικό και ολοκληρωτικό τρόπο.
Συγκεκριμένα, οι στόχοι είναι:- Να αναπτυχθεί μεθοδολογική προσέγγιση για την παρουσίαση του προβλήματος και επανεξέταση της ΣΤ
- Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνέπειες της ΣΤ σε παιδιά και νέους
- Να διερευνηθούν και να διαδοθούν οι "βέλτιστες πρακτικές" σε διεθνές επίπεδο
- Να συντονίσει τις προσπάθειες διαφόρων κοινωνικών δομών και κοινοτήτων να εργαστούν προς την κατεύθυνση των νομοθετικών αλλαγών και ουσιαστικά να εξαλείψουν το ζήτημα.
Αναμενόμενα αποτελέσματα
Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του έργου είναι:
- Δημιουργία ένός ολοκληρωμένου προγράμματος φροντίδας για την ενδυνάμωση των παιδιών και των γονέων τους, καθώς και τη δημιουργία ενός κλειστού κύκλου πρόληψης, ανίχνευσης, καθοδήγησης, αποκατάστασης και ένταξης παιδιών και νέων που υπέστησαν ΣΤ.
Πιο συγκεκριμένα:
- Καινοτόμο και εμπλουτισμένο σύστημα της μεταφοράς ορθών πρακτικών στις συμμετέχουσες χώρες
- Βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων, της κατανόησης και της δικτύωσης σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού
- Καθιερωμένες μεθοδολογίες για την κατάρτιση παιδιών, γονέων και επαγγελματιών
- Πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, καινοτόμους οδηγούς / πόρους κατάρτισης
- Μείωση κινδύνων μελλοντικής θυματοποίησης
- Ορατή αλλαγή της στάσης της κοινωνίας σχετικά με την ΣΤ
Δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες είναι οι εξής:
- Ανάπτυξη μεθοδολογίας για εργασία με παιδιά, γονείς και επαγγελματίες με προγράμματα πρόληψης κατά της ΣΤ των παιδιών. Συγκεκριμένα, η μεταφορά και δοκιμή της ισλανδικής μεθόδου, καθώς και η δημιουργία προγράμματος για την κατάρτιση εκπαιδευτών
- Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων
- Διάδοση των γνώσεων και των εργαλείων πληροφόρησης σε μια πολυτομεακή προσέγγιση
- Αύξηση της ευαισθητοποίησης των γονέων, των αρχών και της κοινωνίας σχετικά με την απαγόρευση των ΣT μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εθνικών ενημερωτικών εκστρατειών, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, διεθνών διασκέψεων και δικτύωσης
- Lobbying για αλλαγές νομοθεσίας
Αναφορά χρηματοδότησης
Το CHAPTER συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ref. JUST/2015/RDAP/AG/9176).
Όλες οι εκδόσεις έχουν παραχθεί με την οικονομική στήριξη του Προγράμματος Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας (REC) (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενο των εκδόσεων είναι αποκλειστική ευθύνη του "Hope For Children" CRC Policy Center και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να εκληφθεί ότι απηχεί τις απόψεις της Ευρωπαικής Επιτροπής η οποία δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτήν.
Η Εθνική Έκθεση του έργου "Chapter" βρίσκεται διαθέσιμη
εδώ.