Αν κάποιος γονιός θα έπρεπε να αναφέρει ποια εποχή του χρόνου είναι η δυσκολότερη, ενδεχομένως θα έλεγε το καλοκαίρι. Η εποχή αυτή εναποθέτει στον γονέα την ευθύνη να οργανώσει την πλέον ελεύθερη καθημερινότητα του παιδιού, η οποία συνοδεύεται με πολλαπλές ανάγκες. Το άρθρο αυτό στοχεύει να επαναπροσδιορίσει την ευθύνη αυτή με έναν μοναδικό και εποικοδομητικό τρόπο.
Τι μπορείτε λοιπόν να πράξετε προκείμενου να ζήσετε τις διακοπές του καλοκαιριού με ένα μοναδικό τρόπο;
Δώρα, δώρα, δώρα: Το «δώρο» προς το παιδί δεν είναι μια έννοια μονομερής. Είναι μια έννοια πολύπλευρη που μπορεί να πάρει διάφορες διαστάσεις. Και τι εννοείται με αυτό; Την επομένη φόρα που θα πάτε να αγοράσετε ένα δώρο για κάποιον άλλο επιχειρήστε να συμμετέχει και το παιδί στη αγορά αυτή. Θα είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για το ίδιο. Θα μπορεί να πει την άποψη του σχετικά με το δώρο, να απολαύσει μια βόλτα και να διασκεδάσει μαζί σας. Επίσης το δώρα μπορεί να προσφερθούν από τα ίδια, για φιλανθρωπικούς σκοπούς (μέσω της βοήθειας σας) για να αισθανθούν τα ίδια, το αίσθημα της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.
Τα δώρα δεν θεωρούνται μονάχα τα υλικά αγαθά. Κατά την διάρκεια του ελεύθερου χρόνου μπορείτε να μαζευτείτε οικογενειακώς, να δείτε μια ταινία, να παίξετε ένα παιχνίδι, ακόμη και να ετοιμάσετε μπισκότα και να τα διακοσμήσετε αναλόγως.
Αφήστε τα να ενταχθούν: Κατά την διάρκεια του ελεύθερου χρόνου των παιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αφήστε το παιδί να έχει ενεργητικό ρόλο και να συμβάλει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων του σπιτιού. Το ίδιο μπορεί να λάβει μέρος στο στρώσιμο του τραπεζιού, στην διοργάνωση ενός party αλλά και στην διακόσμηση. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα νιώσει το αίσθημα του «ανήκειν».
Ποιοτική συζήτηση: Οι γονείς κατά την διάρκεια των διακοπών έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν και να συνομιλήσουν με τα παιδιά τους για ποικίλα ζητήματα με περισσότερο χρόνο. Οι γονείς με την δυνατότητα αυτή μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα διάλογο προκείμενου να καταλάβουν τα παιδιά τους καλύτερα. Μερικές ερωτήσεις μπορούν να αφορούν τα πεπραγμένα της ημέρας, την συναναστροφή του παιδιού με οικείους και μη, τον προγραμματισμό διαφορών δραστηριοτήτων, τα λάθη μιας συμπεριφοράς και ενναλακτικοί τρόποι προσέγγισης της κτλ.
Θυμηθείτε ότι είναι παιδιά: Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν πως η κάθε ηλικία έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, για ένα παιδί είναι ακατόρθωτο να καθίσει με τι ώρες σε μια καρέκλα ακούγοντάς τις πολύωρες καλοκαιρινές συζητήσεις των γονιών. Αντιθέτως, τα βασικά ενδιαφέροντα του παιδιού αφορούν το παιχνίδι αλλά και τη γενικότερη σημασία προς το ίδιο. Επομένως στην προκειμένη περίπτωση μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στην συζήτηση ή να παίξετε μαζί πχ ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.
Όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην ευτυχία των παιδιών και στην βελτίωση των διακοπών τους. Είναι βέβαιο λοιπόν πως όταν τα παιδιά σας είναι χαρούμενα, είστε χαρούμενοι και εσείς!
Επαγγελματίες του “Hope For Children” CRC Policy Center βρίσκονται στη διάθεσή σας 24/7 για οποιαδήποτε καθοδήγηση και στήριξη καλώντας στο 22103234 ή στην Ευρωπαική Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111.