Το Hope For Children υποδέχτηκε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Σπίτι του Παιδιού

Το «Σπίτι του Παιδιού», τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει ο ανθρωπιστικός οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) επισκέφθηκαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σκοπό την ενημέρωση για το σημαντικό έργο που επιτελείτε το οποίο συνδράμει στη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, καθώς και τα μέλη Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, Φωτεινή Τσιρίδου, Μάριος Μαυρίδης και Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, και η εκπρόσωπος των ΥΚΕ, Κατερίνα Κληρίδου. Το “Σπίτι του Παιδιού” επιδοτείται και εποπτεύεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.      

Η Επιτροπή ξεναγήθηκε στους χώρους του «Σπιτιού του Παιδιού» και ενημερώθηκε για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους εμπλεκόμενου φορείς, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Αστυνομία Κύπρου, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υγείας, και οι επαγγελματίες του HFC κάτω από την ίδια στέγη για τη διυπηρεσιακή και πολυθεματική διαχείριση των περιπτώσεων που διερευνώνται για ενδεχόμενη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Παράλληλα, η διοίκηση του Οργανισμού, η Υφυπουργός και η εκπρόσωπος των ΥΚΕ αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της λειτουργίας της δομής και τις τρέχουσες ανάγκες της.  

Το «Σπίτι του Παιδιού» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας 2016-2019 και έχει βασιστεί στο πρότυπο Barnahus της Ισλανδίας και άλλων ευρωπαϊκών καλών πρακτικών.

Ο Γενικός Διευθυντής του HFC, Joseph Borghese, ευχαρίστησε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον χρόνο που αφιέρωσαν και το ενδιαφέρον που επέδειξαν προς το έργο του Σπιτιού του Παιδιού. Ο κ. Borghese δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στη σπουδαιότητα του καινοτόμου για την Κύπρο προγράμματος, την εξειδίκευση των μελών του προσωπικού και τις προσπάθειες συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλων των εμπλεκομένων. 

Από την πλευρά τους τα μέλη της Επιτροπής τόνισαν τη δέσμευση τους να στηρίξουν το σημαντικό έργο  που επιτελείται  στο «Σπίτι του Παιδιού» μέσα από τις αρμοδιότητες τους και με την τροποποίηση νομοθεσιών, συνεισφέροντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.