#TheGenderTalk: Μετακινούμενα συμβουλευτικά γραφεία στα σχολεία για την πρόληψη της βίας λόγω φύλου

Οι συνήθειες και τα στερεότυπα σχετικά με το φύλο μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικές μορφές έκφυλης βίας και να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες μας. Γι' αυτό το λόγο η εκπαίδευση για την ισότητα των φύλων πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία και γιατί τα σχολεία πρέπει να προωθούν τη δημιουργία υγιών και ισότιμων σχέσεων μεταξύ των παιδιών και των νέων.

Με στόχο να ανοίξουν τη συζήτηση με τους νέους και για τους νέους για θέματα όπως η ψυχική ευεξία, η συναισθηματικότητα και η σεξουαλικότητα, οι ρόλοι των φύλων και τα στερεότυπα, έξι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μετακινούμενα συμβουλευτικά θρανία σε σχολεία στην Ελλάδα, Σλοβενία, Ιταλία, Κύπρο και στη Βουλγαρία. Ο κύριος στόχος τους είναι να ενισχύσουν τις υφιστάμενες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης για μαθητές ηλικίας 10-14 ετών και να τους παρέχουν έναν ασφαλή χώρο όπου μπορούν να μοιραστούν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους με μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών.

Ως μέρος αυτού του συμβουλευτικού προγράμματος, μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών (ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, ειδικοί σε θέματα που σχετίζονται με την εφηβεία, το σχολείο και την πρόληψη της βίας) παρέχει υπηρεσίες στήριξης, με ένα μετακινούμενο τρόπο, προσαρμοσμένες στις αναδυόμενες ανάγκες για αποκατάσταση των υγιών σχέσεων μεταξύ των παιδιών, και την αναγνώριση και πρόληψη της βίας μεταξύ των εφήβων και της έκφυλης βίας που σχετίζεται με το σχολικό περιβάλλον. Οι μαθητές, καθώς και το σχολικό προσωπικό και οι οικογένειες, θα έχουν σύντομα εύκολη πρόσβαση στην επαγγελματική ατομική συμβουλευτική υπηρεσία που προσφέρεται στα σχολεία τους, βλέποντας το διαθέσιμο πρόγραμμα των ψυχολόγων στα σχολεία τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας GENDER TALK και επικοινωνώντας με τους ψυχολόγους των σχολείων.

Αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες προσφέρονται σε όλες τις χώρες εταίρους. Πιο συγκεκριμένα, τα συμβουλευτικά γραφεία του έργου REBOOT NOW δραστηριοποιούνται σε 13 σχολεία συνολικά, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία και Σλοβενία.

Ένα σεμινάριο για ανταλλαγή θετικών πρακτικών

Ως μέρος του προγράμματος Reboot Now, 15 ψυχολόγοι που εργάζονται με μαθητές σε 5 ευρωπαϊκές χώρες και 15 μέλη της «Συμβουλευτικό Συμβούλιο Νέων» της κάθε χώρας, έλαβαν μέρος στο πρώτο 2ήμερο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Ανταλλαγής Εμπειριών που φιλοξενήθηκε από το KMOP – Social Action and Innovation Centre στις 30 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, με στόχο την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και καταπολέμησης της έκφυλης βίας στα σχολεία.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την εκστρατεία, τα πρώτα αποτελέσματα και τις αντιξοότητες που έχουν αντιμετωπίσει κατά την πιλοτική φάση των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο, επισκέφθηκαν το 10ο Γυμνάσιο Πειραιά και εκεί είχαν συζητήσεις με το προσωπικό του σχολείου και τους μαθητές για τη σπουδαιότητα του ψυχολόγου στα σχολεία και την επίδραση του Covid-19 στην ψυχική τους υγεία.


Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, έγινε επίσης μια ευρύτερη συζήτηση για το θέμα της έκφυλης βίας και στους τρόπους ευαισθητοποίησης του κοινού, ενώ οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα αποτελέσματα της έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος REBOOT NOW σχετικά με την ψυχική υγεία, τις συνέπειες του Covid και την έκφυλη βία στα σχολεία. Η έρευνα θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2023.

Η πλατφόρμα The GENDER TALK 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα The GENDER TALK στοχεύει να ανοίξει μια συζήτηση με τους νέους και για τους νέους για θέματα όπως η ψυχική ευημερία, η συναισθηματικότητα και η σεξουαλικότητα, οι ρόλοι των φύλων και τα στερεότυπα.

Η πλατφόρμα προσφέρει:

  1. Δωρεάν εκπαιδευτικούς πόρους που απευθύνονται σε νέους, σχολικό προσωπικό, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οικογένειες και φροντιστές, και εστιάζουν στα θέματα της έκφυλης βίας, του σχολικού εκφοβισμού, της ψυχικής υγείας και των υγιών σχέσεων εφήβων.
  2. Διαδικτυακή πρόσβαση σε μετακινούμενα συμβουλευτικά γραφεία
  3. Πληροφορίες για το ωράριο και τη διαθεσιμότητα των ψυχολόγων σε κάθε σχολείο

The GENDER TALK platform has been developed under the REBOOT NOW program, an initiative funded by the Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV) of the European Commission (2021-2027), that aims to address challenges concerning children’s well-being, mental health and safety in general, but particularly their increased exposure to gender-based violence and the foreseeable difficulty to create safe and healthy relationships. The organisations collaborating in the program are CESIE (Italy), ZRS COPER (Slovenia), Hope for Children (Cyprus), Animus (Bulgaria) and Villa Montesca (Italy).  For more information about the program and the school counselling service please visit https://thegendertalk.eu/.