Πρώτο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη»– Η μεγαλύτερη εθνική διάκριση του Hope For Children

Τη μεγαλύτερη εθνική βράβευση του δέχτηκε το “Hope For Children” CRC Policy Center ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λαμβάνοντας το πρώτο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη» από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ατμόσφαιρα χαράς, συγκίνησης και περηφάνιας. Η Επιτροπή Αξιολόγησης βράβευσε και το Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), με την ίδια τιμητική διάκριση.

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη» θεσπίστηκε με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να δοθεί σε πρόσωπα, ομάδες και Οργανισμούς που έχουν επιδείξει αξιοσημείωτο έργο και δράση στην προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η θεσμοθέτηση της διοργάνωσης έρχεται να τιμήσει την Κύπρια πολιτικό, νομικό, την πρώτη γυναίκα πολιτικό αξιωματούχο και κάτοχο σημαντικών και κρίσιμων χαρτοφυλακίων στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Στέλλα Σουλιώτη.

Με το έργο, το όραμα και την αποστολή του Hope For Children να βαδίζει παράλληλα με την προώθηση και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών στην Κύπρο, το βραβείο αυτό επιστεγάζει τις πολυεπίπεδες προσπάθειες του προσωπικού του. Το θέμα της φετινής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τα Ηνωμένα Έθνη είναι η Ισότητα και το Άρθρο 1 της σχετικής Διακήρυξης «Όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα». Η αρχή της ισότητας, η αντιμετώπιση και η εξεύρεση λύσεων για βαθιές μορφές διακρίσεων που επηρεάζουν τα πιο ευάλωτα άτομα στις κοινωνίες όπως είναι τα παιδιά, είναι άξονες για τη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής του Οργανισμού.

Το βραβείο παρέλαβαν ο Γενικός Διευθυντής του Hope For Children, Joseph Borghese, η Διευθύντρια Ανθρωπιστικού Τομέα, Άντρια Νεοκλέους και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τομέα, Άντρια Αγκαστινιώτου. Κατά την ομιλία της, η κα. Νεοκλέους ανέφερε χαρακτηριστικά «Η σημερινή μέρα είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή για το Hope For Children. Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη» έρχεται ως ηθική αναγνώριση του έργου πέραν των 110 επαγγελματιών που προσφέρουν τις υπηρεσίες του Οργανισμού σε χιλιάδες παιδιά μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους σημαντικούς φορείς. Με την πανδημία να έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων πολλών παιδιών, τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των παιδιών της κυπριακής κοινωνίας. Προσεγγίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα που αφορούν την προστασία των παιδιών βασιζόμενοι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και είναι εκεί που έχουμε δει πως μέσα από συλλογικές και επίμονες προσπάθειες, έρχεται η αλλαγή. Ευχαριστούμε θερμά για τη στιγμή που μας χαρίσατε σήμερα η οποία θα συνοδεύει το έργο και τη δέσμευση μας να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που μας χρειάζεται».

Στη συνέχεια αφιέρωσε το βραβείο σε όλα τα μέλη του προσωπικού του Οργανισμού, κάνοντας αναφορά στον ιδρυτή του Hope For Children, Joseph Borghese, o οποίος με το όραμα και την αποφασιστικότητα εξέλιξε έναν οργανισμό που αλλάζει τις ζωές των παιδιών προς το καλύτερο. Τέλος, απεύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εισηγητές για την συμμετοχή τους στη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας του Hope For Children και για τα αυθεντικά τους λόγια που συνείσφεραν στην απόκτηση του Βραβείου. Eισηγητές του Hope For Children ήταν ο μουσικοσυνθέτης και Πρέσβης Καλής Θέλησης του Οργανισμού κος Γιώργος Θεοφάνους, οικογένεια ανάδοχων γονιών και ένα νεαρό κορίτσι που είχαν επωφεληθεί στο παρελθόν από τις υπηρεσίες και τα προγράμματα του Οργανισμού.