Το "Hope For Children" CRC Policy Center (HFC) καταδικάζοντας την κάθε μορφή βίας και κακοποίησης ενάντια στα παιδιά και στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας «19 Μέρες Ακτιβισμού», προωθεί τις δράσεις του αφορούν την πρόληψη της κακοποίησης και της βίας κατά των παιδιών και των νέων στην Κύπρο.
Οι 19 Μέρες Ακτιβισμού είναι μια πρωτοβουλία του Women's World Summit Foundation η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2011 στοχεύοντας στην εφαρμογή στρατηγικής για τη μάχη ενάντια σε τουλάχιστον 1 από τα 19 είδη κακοποίησης και βίας ενάντια στα παιδιά (μεταξύ αυτών σχολικός εκφοβισμός, παιδική εργασία, σεξουαλική βία, αρπαγές παιδιών, παραμέληση κα). Η Παγκύπρια εκστρατεία θα λάβει χώρα από την 1η μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου 2020 και έχει ως σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την πρόληψη του φαινομένου της κακοποίησης και της βίας κατά των παιδιών και των νέων, μέσα από διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες και ενέργειες.
Η παιδική κακοποίηση εμφανίζεται σε όλα τα επίπεδα, στο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, στο σύστημα δικαιοσύνης και στις κοινότητες και ορίζεται ως οποιαδήποτε μορφή βίας που ασκείται στα παιδιά, περιλαμβανομένου της παραμέλησης, της σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας από τον κηδεμόνα τους ή από κάποιον που ασκεί δύναμη σε αυτά και τα παιδιά τον εμπιστεύονται (WHO, 1999).
Προγράμματα του Hope For Children για τηνπροώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών με προτεραιότητα την ευημερία τους, την εκπαίδευση και την πρόληψη κάθε είδους βίας ενάντια στα παιδιά καθώς και στην ψυχοκοινωνική και νομική τους στήριξη:
Σπίτι του Παιδιού (ΣτΠ) - αποκατάσταση παιδιά θυμάτων σεξουαλικής βίας - Το HFC ανέλαβε τη λειτουργία και στελέχωση του ΣτΠ. Κάτω από την ίδια στέγη παρέχονται υπηρεσίες από την Αστυνομία Κύπρου, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, τις Ιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείου Παιδείας. Σκοπός του ΣτΠ είναι η παροχή υπηρεσιών στήριξης και αποκατάστασης παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και των οικογενειών τους σε ένα φιλικό προς το παιδί περιβάλλον. Το Στο χρηματοδοτείται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).
Σπίτια της Ελπίδας - Το HFC λειτουργεί τις ιδιωτικές παιδικές στέγες «Σπίτια της Ελπίδας» για ασυνόδευτα παιδιά οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης, ένταξης και βιώσιμης λύσης. Οι στέγες αυτές έχουν εγκαθιδρυθεί με την έγκριση και συνεχή συνεργασία των ΥΚΕ και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης του Υπουργείου Εσωτερικών στην Κύπρο και τις ΥΚΕ.
Πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών - Το πρόγραμμα ανάδοχων οικογενειών στοχεύει στον εντοπισμό, στην εκπαίδευση και αξιολόγηση πιθανών ανάδοχων γονιών για να αναλάβουν την φροντίδα παιδιών που βρίσκονται υπό τη κηδεμονία της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Για τις ανάγκες του προγράμματος, το HFC έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις ΥΚΕ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γραμμή Βοήθειας 1466 - Η γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, χωρίς χρέωση σε όποιον καλεί. Η γραμμή 1466 απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και οικογένειες για παροχή ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης για θέματα που αφορούν στη προστασία των παιδιών.
Μη τυπική εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα (HRE) - Σεμινάρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, σε σχολεία παγκυπρίως, καλύπτοντας θέματα όπως η βία ενάντια στα παιδιά, οι διακρίσεις, ο εκφοβισμός και άλλα.
Καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά - Η εκστρατεία Ένα στα Πέντε για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά σχεδιάστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης με σκοπό την εκπαίδευση παιδιών, εφήβων και νέων σχετικά με τα δικαιώματά τους μέσω οπτικοακουστικών μέσων όπως το βιβλίο ‘’Η Κίκο και το χέρι’’, βίντεο σποτ και εκπαιδεύσεις. Το HFC είναι Επίσημος Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, στην Κύπρο.
Beat Bullying - Ο Οργανισμός έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το πρόγραμμα Beat Bullying για τη πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και στη δημιουργία κώδικα αναγνώρισης, πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.
Το πρωτοποριακό του προγράμματος αυτού εναπόκειται στο γεγονός ότι η ψυχο-εκπαίδευση/ενημέρωση των παιδιών εντός του σχολικού χώρου γίνεται από συνομήλικους (peers). Τα παιδιά που επιλέγονται και εκπαιδεύονται από ειδικούς επαγγελματίες, λειτουργούν ως πρεσβευτές εναντίον του σχολικού εκφοβισμού. Η ιδέα αυτή βασίζεται πάνω στη φιλοσοφία ότι κάποια μηνύματα μεταδίδονται στα παιδιά καλύτερα όταν προέρχονται από συνομήλικους ή αλλά νεαρά άτομα.
Εξαφανισμένα Παιδιά - Το Hope For Children και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), λειτουργούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 στην Κύπρο. Η υπηρεσία 116 000 είναι υπεύθυνη για την ανταπόκριση στις κλήσεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Υπουργείο Δικαιοσύνης ΥΚΕ κα.), με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό του εξαφανισμένου παιδιού. Η γραμμή είναι 24ωρη και χωρίς καμία χρέωση.
Hope For Children και ΣΠΑΒΟ στα πλαίσια της λειτουργίας της Γραμμής αυτής, είναι υπεύθυνοι και για τη λειτουργία του Child Abduction Alert, μετά από εξουσιοδότηση της Αστυνομίας Κύπρου.
Το “Child Abduction Alert” θεωρείται ως εργαλείο ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εμπλοκής και συμμετοχής του κοινού, δεδομένου ότι είναι ένας μηχανισμός που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προσελκύει την προσοχή μεγάλου αριθμού ατόμων ιδιαίτερα μέσω των ΜΜΕ και ΜΚΔ, για να συμβάλουν στον εντοπισμό των εξαφανισμένων παιδιών.
Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111- Η Ευρωπαϊκά εναρμονισμένη Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111 παρέχει άμεση ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά/εφήβους που έχουν ανάγκη από φροντίδα και προστασία, καθοδήγηση και πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες. Η γραμμή είναι δωρεάν και εμπιστευτική και λειτουργεί από την κοινοπραξία "Hope For Children" CRC Policy Center (HFC) και «Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια» (ΣΠΑΒΟ) .
Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00μμ–08:00μμ & Σάββατο: 09:30πμ–02:00μμ
Παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής στήριξης - Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται δωρεάν σε παιδιά, νέους και στις οικογένειες τους για τη διαχείριση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως ο σχολικός εκφοβισμός, κακοποίησης, συναισθηματικές δυσκολίες, διαχείριση θυμού και άλλα.
Εξάλειψη της Παιδικής Φτώχειας στην Κύπρο - Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αφορμή την οικονομική κρίση στην Κύπρο, με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες των παιδιών και να στηρίξει την πρόσβασή τους σε κατάλληλες και διαθέσιμες υπηρεσίες.
Ευρωπαϊκά Προγράμματα - Το HFC συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, σαν συντονιστής ή εταίρος, εφαρμόζοντας διάφορα προγράμματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών όπως πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης, συστήματα κηδεμονίας για ασυνόδευτα παιδιά, επαγγελματική κατάρτιση για παιδιά και νέους με λιγότερες ευκαιρίες κα.
Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό τα δικαιώματα του κάθε παιδιού για μια ζωή ελεύθερη από βία και φόβο αλλά και για την παροχή των αναγκαίων εφοδίων για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της εκστρατείας «19 μέρες ακτιβισμού», μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του “Hope For Children” CRC Policy Centre στο www.uncrcpc.org.cy ή να τηλεφωνήσετε στο 22103234.
“No violence against children is justifiable; all violence against children is preventable” - Paulo Sergio Pinheiro, former Independent Expertfor the UN Study on Violence Against Children