Παρέμβαση Hope For Children σχετικά με περιστατικό βίας μεταξύ 15χρονων

Με αφορμή το περιστατικό σωματικής βίας που δέχθηκε 15χρονος μαθητής από συνομήλικο του, ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center δηλώνει τη διαθεσιμότητα του στις αρμόδιες Αρχές και Υπουργεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών βίας μεταξύ των παιδιών στην κοινότητα. Είναι δυσάρεστο για όλους μας να βλέπουμε τέτοιου είδους περιστατικά να εξελίσσονται με τόσο βίαιο τρόπο, ενώ είναι φανερό πως υπάρχει έξαρση των περιστατικών βίας μεταξύ των εφήβων.  

Αποτελεί βασική ανησυχία και διερώτηση, για τους λόγους που ωθούν τους νέους στην υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών και αντιστοίχως για τη στάση της κοινωνίας σε τέτοιου είδους παραβάσεις. Μεταξύ άλλων, οι παράγοντες που θεωρούνται ως σημαντικά προγνωστικοί και έχουν συνδεθεί με τη νεανική παραβατικότητα, είναι το μη υποστηρικτικό οικογενειακό πλαίσιο ή/και η βία μέσα στην οικογένεια, η υιοθέτηση λανθασμένων προτύπων και επιρροή από τους συνομηλίκους με αποκλίνουσα συμπεριφορά, οι χαλαροί κοινωνικοί δεσμοί, η αρνητική ιδιοσυγκρασία, η επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς και η επίδραση των κυριότερων φορέων κοινωνικοποίησης για τον έφηβο. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι λίγες οι φορές όπου παρόμοια περιστατικά παρουσιάζονται σε ομάδες εφήβων, που δρουν με γνώμονα την εγκληματικότητα, δημιουργώντας συμμορίες, εκφοβίζοντας και τραυματίζοντας συνομηλίκους τους, και προβαίνοντας σε φυσικές καταστροφές ή βανδαλισμούς. 

Σημαντικές δράσεις θα χρειαστεί να υλοποιηθούν, όπως δημιουργία και ενίσχυση κοινωνικών υπηρεσιών στην κοινότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, προληπτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης από την προσχολική ηλικία, όπως και η στελέχωση σχολικών πλαισίων με επαγγελματίες του κλάδου των ανθρωπιστικών επιστημών, που θα λειτουργούν τόσο με στόχο την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας. Σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανίχνευση πρόωρων εκδηλώσεων βίαιων/ παραβατικών συμπεριφορών, η έγκαιρη διαγνωστική αξιολόγηση, η συστηματική επικοινωνία με γονείς, αποτελούν προληπτικές δράσεις για αποφυγή έντονων περιστατικών και άμεση παρέμβαση.  

Το “Hope For Children” CRC Policy Centre ασπάζεται την άποψη ότι η καλύτερη παρέμβαση βασίζεται στην πρόληψη. Έτσι ως ανθρωπιστικός οργανισμός, δρα προληπτικά παρέχοντας βιωματικά εργαστήρια στα σχολεία, κτίζοντας την ψυχική ανθεκτικότητα και ενισχύοντας την ενσυναίσθηση των παιδιών και των εφήβων. Επίσης, το “Hope For Children” CRC Policy Center παρέχει ΔΩΡΕΑΝ ψυχολογικές υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους με ατομικές θεραπείες και συμβουλευτική γονέων, όπως επίσης, λειτουργεί τη Γραμμή Βοήθειας 1466 για όλα τα παιδιά και τις οικογένειες στην Κύπρο. H γραμμή βοήθειας λειτουργεί 24/7 και παρέχει ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη, συμβουλές και καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή γραμμή βοήθειας για παιδιά και εφήβους 116 111, λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 και κάθε Σάββατο από τις 9:30 έως τις 14:00. Στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας λειτουργεί με τη συνεργασία των HFC και ΣΠΑΒΟ. Η γραμμή δίνει την ευχέρεια στους ανήλικους να μιλήσουν για οτιδήποτε τους απασχολεί.