Παιδί αποκαλύπτει την κακοποίηση του μέσα από το παραμύθι “Η Κίκο και το Χέρι”

Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα που αφορά την αποκάλυψη στην οποία έχει προβεί παιδί έπειτα από βίωμα σεξουαλικής κακοποίησης μέσω του παραμυθιού «Η Κίκο και το Χέρι», αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η μη τυπική εκπαίδευση των παιδιών με εργαλεία όπως το παραμύθι αυτό, έχουν καθοριστική σημασία στην προστασία των παιδιών.

Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να αναστοχαστούμε στην ευθύνη των ενηλίκων που αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, παράγοντα που συνεισφέρει στη δόμηση προστατευτικού πλαισίου που κάθε παιδί χρειάζεται να έχει. Οι ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες που έχουμε επαφή με παιδιά μπορούμε να ενισχύσουμε τις γνώσεις των παιδιών, να τα ενημερώσουμε για την ανάγκη της ιδιωτικότητας, των ορίων και τη σημασία του «ΟΧΙ» σε κάτι που τα κάνει να νιώθουν άβολα. Έχουμε ευθύνη στην ενδυνάμωσή τους και πλέον αυτή μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους αφού συνέχεια δημιουργούνται νέα εργαλεία που μπορούν να λειτουργήσουν εναλλακτικά μίας συζήτησης που κατά κύριο λόγο οι ενήλικες δυσκολεύονται να έχουν με τα παιδιά.

Το "Hope For Children" CRC Policy Center από το 2011 είναι o επίσημος συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την εκστρατεία "ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ" για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια στα παιδιά και έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες δράσεις με σκοπό την πρόληψη του προβλήματος αυτού. Στα πλαίσια της εκστρατείας έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Οργανισμός έχει πραγματοποιήσει μία πληθώρα από δραστηριότητες όπως εκπαιδεύσεις και βιωματικά εργαστήρια σε πέραν των 300 σχολείων της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων νηπιαγωγείων, δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Περαιτέρω δράσεις περιλαμβάνουν τη διανομή υλικού της εκστρατείας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα,  σε αστυνομικούς σταθμούς και σε άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και διαλέξεων για το κοινό και παρουσία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μέσα από εμπειρικά δεδομένα, επισημαίνεται ότι κυρίαρχο ρόλο στην ψυχοεκπαίδευση των παιδιών έχει το εκπαιδευτικό πλαίσιο, καθώς τα παιδιά διανύουν τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητάς τους στο σχολικό χώρο. Ως εκ τούτου, παρατηρώντας την έμφαση που δίνεται τα τελευταία χρόνια στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και αναγνωρίζοντας ότι τα παιδιά άρχισαν «να μιλούν» «γιατί έμαθαν» πως αυτό που έχουν βιώσει ή βιώνουν αποτελεί παραβίαση των ορίων τους/κακοποίηση, εκτιμάται ως κρίσιμη η εφαρμογή της συνθήκης αυτής σε όλα τα σχολεία και σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως. Ταυτόχρονα, η ικανότητα των εκπαιδευτικών στην αναγνώριση πιθανών ενδείξεων σεξουαλικής κακοποίησης, μεταφράζεται ως προστατευτικός παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες στην παροχή στήριξης των παιδιών.

Ως εκ τούτου, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να εντάξει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με τα διαθέσιμα ειδικά εργαλεία που προσφέρονται για το σκοπό αυτό, σε όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία, εξαλείφοντας κάθε είδους προκατάληψη και δίνοντας στα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, τα παιδιά, ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους, αποκαλύπτοντας πιθανά αρνητικά βιώματά τους.

Το υλικό της εκστρατείας "Ένα στα Πέντε" είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Hope For Children εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες ή υποστήριξη μπορείτε να επικοινωνήσετε με το εξειδικευμένο προσωπικό του “Hope For Children” CRC Policy Center στο 22103234 ή μέσω της 24/7 διαδικτυακής πλατφόρμας του Οργανισμού στο www.uncrcpc.org.cy .