Η 12η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα, τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών.
Η μέρα αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω του ότι έρχεται να μας θυμίσει πως οφείλουμε να πορευόμαστε με βάση το βέλτιστο συμφέρoν του παιδιού. Η σκέψη μας στρέφεται σε δεκάδες εκατομμύρια παιδιά ανά το παγκόσμιο, όπου σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), εξαναγκάζονται δια της βίας, να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες. Μέχρι και σήμερα εκατομμύρια παιδιά αντί να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, βασανίζονται με σκοπό την επιβίωση τους μέσα από επίπονη και σκληρή εργασία σε επικίνδυνο περιβάλλον. Παιδιά κάτω των 12 ετών εργάζονται τόσο σκληρά, με αποτέλεσμα να χάνουν ακόμη και τη ζωή τους. Η ανθρωπότητα του 21ου αιώνα, παρά την εξέλιξη της, απέτυχε παταγωδώς να καταπολεμήσει ένα φαινόμενο που καταστρέφει την παιδική αθωότητα, στερεί βάναυσα από αυτά τα παιδιά το δικαίωμα τους στην ασφάλεια, στην εκπαίδευση, στο παιχνίδι και δηλητηριάζει την ηθική τους ανάπτυξη και υγεία.
Με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να δουλέψουν, ενώ στον κόσμο καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των ανηλίκων που εργάζονται για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, ανέφερε ο ΟΗΕ.
Μέσα από την κοινή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της UNICEF, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι στις αρχές του 2020 160 εκατομμύρια παιδιά αναγκάστηκαν να δουλέψουν, που σημαίνει ότι 8,4 εκατ. περισσότερα παιδιά απ` ό,τι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Στη έκθεση αναφέρεται επίσης ότι βάση των προβλέψεων για την αύξηση της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα, άλλα εννέα εκατομμύρια παιδιά θα αναγκαστούν να εργαστούν ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς.
Ας μην ξεχνάμε πως η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού δηλώνει ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την απασχόληση σε οποιαδήποτε εργασία, η οποία θεωρείται επιβλαβής, αναστέλλει την πρόοδο τους και επηρεάζει αρνητικά τη φυσική, πνευματική, και κοινωνική τους ανάπτυξη(Άρθρο 32).
Το Hope For Children CRC Policy Center ως ανθρωπιστικός Οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες για τη στήριξη των παιδιών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, διαμηνύει ότι βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί που στερείται των δικαιωμάτων του και χρειάζεται οποιασδήποτε μορφής στήριξη. Σήμερα το Hope For Children λειτουργεί τις ακόλουθες Γραμμές Βοήθειας που απευθύνονται προς όλα τα παιδιά και νέους, για την αναφορά και καταγγελία οποιασδήποτε παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών, για στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση:
Γραμμή βοήθειας Hope For Children 1466: Δωρεάν τηλεφωνική στήριξη σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειες στην Κύπρο. Η γραμμή βοήθειας λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, παρέχει ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη, συμβουλές και καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών.
Ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116 000: Λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο. Η γραμμή βοήθειας 11600 στοχεύει στην πρόληψη και τον χειρισμό περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών και στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης για τους συγγενείς των παιδιών που αγνοούνται. Η γραμμή λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ και στα πλαίσια πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία Κύπρου.
Ευρωπαϊκή γραμμή βοήθειας για παιδιά και εφήβους 116 111: Η γραμμή βοήθειας λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 και κάθε Σάββατο από τις 9:30 έως τις 14:00. Στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας υλοποιείται από το HFC και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ). Οι γραμμές παρέχουν την ευχέρεια στους ανηλίκους να μιλήσουν για οτιδήποτε τους απασχολεί.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Οργανισμού μπορείτε να καλέσετε στο Hope For Children 22103234 ή να μεταβείτε στην ιστοσελίδα: www.uncrcpc.org.cy