Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού-Φτιάχνοντας καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ως διαχρονικός πρεσβευτής των αρχών και των αξιών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το “Hope For Children” CRC Policy Center τιμά την ημέρα αυτή και δράττεται της ευκαιρίας να τονίσει την ανάγκη που υπάρχει για λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία όλων των παιδιών από κάθε είδους παραβίαση των δικαιωμάτων τους και εκμετάλλευση. 

Η ημέρα αυτή αποτελεί έμπνευση, αλλά και ακόμα μια ευκαιρία για να προωθήσουμε και να γιορτάσουμε τα δικαιώματα των παιδιών. Το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι μπορεί να μετατραπεί σε διάλογο και πράξεις για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά. 

Με τα δεδομένα που προκύπτουν η κακοποίηση και η βία εναντίον των παιδιών αποτελεί μάστιγα της κοινωνίας την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μόνο μέσα από συλλογική δράση και πολυθεματική συνεργασία.  

Φέτος τα παιδιά και οι νέοι υψώνουν τη φωνή τους για ζητήματα που έχουν σημασία για τo μέλλον τους και ζητούν από τους ενήλικες να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να τους ακούσουμε. 

O κος. Joseph Borghese, Γενικός-Διευθυντής του Hope For Children, ανέφερε χαρακτηριστικά «Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται από το κράτος και την κοινωνία να ανακάμψουμε από την πανδημία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ακούσουμε τα παιδιά, να διαβουλευτούμε και πράξουμε ανάλογα για να τους δώσουμε το μέλλον που χρειάζονται, ένα κόσμο που θα προστατεύει και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους».   

Το Hope For Children εργάζεται για την προώθηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού υλοποιώντας πολυεπίπεδα ανθρωπιστικά προγράμματα και πρώτιστος στόχος του είναι η εξασφάλιση ποιοτικής ζωής, κοινωνικής αποδοχής και ένταξης, ευημερίας, εκπαίδευσης και πρόληψης κάθε μορφής βίας, καθώς και ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης των παιδιών. Από το 2017 συνεισφέρει ενεργά στην καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και  εκμετάλλευσης, μέσω του “Σπιτιού του Παιδιού” και συμμετέχει με το καθεστώς του Παρατηρητή στην Επιτροπή Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Άλλες δράσεις του Οργανισμού αφορούν στην υλοποίηση προγράμματος για ανάδοχες οικογένειες, στην ενημέρωση και πάταξη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying), με την διοργάνωση διάφορων εκστρατειών και διαλέξεων στα σχολεία, όπως επίσης και την εκπαίδευση εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Επίσης, οι δραστηριότητες του Οργανισμού περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, την στήριξη και φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών, όπως και την λειτουργία των Ευρωπαϊκών γραμμών 116 000 για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και 116111 για την  Στήριξη Παιδιών και Εφήβων. Επιπλέον, ο Οργανισμός λειτουργεί σε 24ωρη βάση την εθνική γραμμή 1466 για την για παροχή ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης και καθοδήγησης προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους 

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να στηρίξετε τα προγράμματα και τις δράσεις του Hope For Children μπορείτε να καλέσετε στο 22103234 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy