Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής – Η Οικογένεια είναι Δικαίωμα Κάθε Παιδιού

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αναδοχής σήμερα στις 31 Μαΐου, το “Hope For Children” CRC Policy Center γιορτάζει το θεσμό της αναδοχής και τονίζει τη σπουδαιότητα του στη ζωή των ανάδοχων παιδιών.

Η αναδοχή ορίζεται ως μια μορφή εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας που παρέχεται σε παιδιά και εφήβους που απομακρύνονται από τη βιολογική τους οικογένεια και η γονική τους μέριμνα αναλαμβάνεται από τη Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η οποία αποφασίζει για την τοποθέτηση τους σε ένα καταλληλότερο περιβάλλον για αυτά. Τα άτομα που επιθυμούν να στηρίξουν τα παιδιά είναι οι ανάδοχοι γονείς οι οποίοι έρχονται στη ζωή των παιδιών για να τους προσφέρουν ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον και φροντίδα για ένα χρονικό διάστημα.

Το 2021, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι εμφανείς σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των παιδιών, το Hope For Children αφιερώνει τη μέρα αυτή σε όλα αυτά τα παιδιά που αναζητούν την οικογενειακή αγάπη και θαλπωρή, για όσο καιρό τη χρειάζονται. Με τον τρόπο αυτό πολλά παιδιά θα περάσουν το διάστημα αυτό μαζί με μια ανάδοχη οικογένεια ή γονέα, συνδράμοντας στην ομαλή αποκατάσταση τους. Η μέρα αυτή είναι εξίσου αφιερωμένη σε όλους τους ανάδοχους γονείς, γιατί χωρίς τη δική τους συμβολή η αναδοχή δεν θα μπορούσε να είναι εφικτή!  Οι ανάδοχοι γονείς καλούνται να ανοίξουν την καρδιά και το σπίτι τους στα παιδιά και να τους χαρίσουν ευχάριστες αναμνήσεις που θα κουβαλούν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάδοχων Οικογενειών, το Hope For Children κατά το 2020 στήριξε 110 ανάδοχες οικογένειες και συμμετείχε στην αξιολόγηση 117 υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών.

Το Πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών υλοποιείται σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες είναι ο αρμόδιος φορέας για την αναδοχή στην Κύπρο, και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μέσα από την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θεσμό της Αναδοχής του Hope For Children που διήρκησε από τις 24 Μαΐου μέχρι και τις 31η Μαΐου, ημέρα εορτασμού του θεσμού της Αναδοχής, ο Οργανισμός πραγματοποίησε ενημερωτικές δράσεις, προβάλλοντας και προωθώντας το θεσμό στην Κύπρο. Στόχος των δράσεων είναι να γνωρίσει το κοινό το θεσμό και όλες τις σημαντικές του ανάγκες. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι προσπάθειες για την προσέλκυση και εξεύρεση νέων υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών για να φροντίσουν τα παιδιά, καθώς και η ενημέρωση του κοινού για τις υπηρεσίες που προσφέρει το HFC προς τις ανάδοχες οικογένειες.

Ας γνωρίσουμε το θεσμό της αναδοχής και τις πραγματικές ανάγκες του για να δώσουμε ελπίδα σε όλα αυτά τα παιδιά που έχουν ανάγκη να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να προστατευτούν και να βιώσουν την οικογενειακή θαλπωρή και φροντίδα όπως αξίζει σε κάθε παιδί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 22103234 ή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας συνομιλίας του οργανισμού στο www.uncrcpc.org.cy