Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, το «Hope For Children» CRC Policy Center ενώνει τη φωνή του με πρωτοβουλίες ανά το παγκόσμιο για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της ψυχικής υγείας.  

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους τέσσερις ανθρώπους πρόκειται να αντιμετωπίσει προκλήσεις που συσχετίζονται με ψυχικές διαταραχές κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι ψυχικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις και επηρεάζουν ανθρώπους όλων των ηλικιών, κοινωνικών στρωμάτων και εθνικοτήτων. Ωστόσο, το στίγμα και η παραπληροφόρηση συνεχίζουν να εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναδεικνύει φέτος τη σημασία της ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας, τονίζοντας πως οι ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας μπορούν να λειτουργήσουν ως προστατευτικός παράγοντας για την ψυχική υγεία. Αντίθετα, οι ανθυγιεινές συνθήκες, όπως το στίγμα, οι διακρίσεις, η παρενόχληση και άλλες αρνητικές συμπεριφορές, ενδέχεται να αυξήσουν τους κινδύνους για την ψυχική υγεία, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Η βελτίωση της ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, εργοδοτών, εργαζομένων και των οργανισμών που τους εκπροσωπούν. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν τη συμβολή ατόμων με εμπειρίες ψυχικών διαταραχών, ώστε να διασφαλιστεί μια πιο συμπεριληπτική και αποτελεσματική προσέγγιση. Η προώθηση της ψυχικής υγείας στην εργασία δεν αποτελεί απλώς ηθική υποχρέωση, αλλά επένδυση στο μέλλον των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Με τη σωστή υποστήριξη, κάθε εργαζόμενος μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, εξασφαλίζοντας ένα πιο ευτυχισμένο και παραγωγικό εργασιακό χώρο. 

Ως οργανισμός που επικεντρώνεται στη φροντίδα και υποστήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών, αναγνωρίζουμε ότι οι συνθήκες εργασίας των γονέων επηρεάζουν άμεσα την ευημερία των παιδιών. Όταν οι γονείς βιώνουν υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, είναι σε θέση να παρέχουν καλύτερη ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη στα παιδιά τους. Η προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων συμβάλλει όχι μόνο στην ευημερία τους, αλλά και στη δημιουργία ενός σταθερού και υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος. 

Η επένδυση στην ψυχική υγεία δεν αποτελεί μόνο μια ανθρωπιστική προτεραιότητα, αλλά και μια επένδυση για το μέλλον της κοινωνίας. Η παροχή των κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων και να μειώσει τα επίπεδα ψυχικών διαταραχών.  

Το “Hope For Children” CRC Policy Center παρέχει δωρεάν ψυχολογικές υπηρεσίες στα παιδιά με ατομικές θεραπείες και συμβουλευτική γονέων. Επιπρόσθετα, λειτουργεί τις Γραμμές Βοήθειας 1466 σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειες στην Κύπρο. H γραμμή βοήθειας λειτουργεί 24/7 και παρέχει ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη, συμβουλές και καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών. H Ευρωπαϊκή γραμμή βοήθειας για παιδιά και εφήβους 116 111, λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 και κάθε Σάββατο από τις 9:30 έως τις 14:00. Στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας λειτουργεί σε συνεργασία των HFC και ΣΠΑΒΟ. Η γραμμή δίνει την ευχέρεια στους ανήλικους να μιλήσουν για οτιδήποτε τους απασχολεί.  Παράλληλα, Το «Hope For Children» CRC Policy Center πραγματοποιεί βιωματικά εργαστήρια που προάγουν την ψυχική υγεία στα σχολικά πλαίσια.