Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρία

Περισσότερο από 1 δισ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με κάποιας μορφής αναπηρία. Ο αριθμός αυτός μπορεί να σοκάρει, ωστόσο, αποτελεί μια πραγματικότητα την οποία η «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία», που καθιερώθηκε το 1992 και τιμάτε κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, επιδιώκει να αναδείξει περαιτέρω τις ορατές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία και να προαχθούν τα δικαιώματα τους. Παράλληλα, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας καθώς επίσης και στην υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων λύσεων στα προβλήματα αυτών των συνανθρώπων μας.  

Τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, και αυτά που επηρεάζονται από κάποιας μορφής αναπηρία έχουν εξίσου το δικαίωμα να βιώσουν μια ποιοτική παιδική ηλικία. Σήμερα, τα παιδιά, όπως επίσης και οι οικογένειες τους, αντιμετωπίζουν αρκετά εμπόδια στην καθημερινότητα τους, όπως στην πρόσβαση στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο σχολείο, στο παιχνίδι, στον αθλητισμό και σε πολλά άλλα που απολαμβάνουν τα υπόλοιπα παιδιά.   

Η Unicef, μέσα από τη δημιουργία πρωτοκόλλου και πιο συγκεκριμένα του Χάρτη Αποδεικτικών Στοιχείων και Ελλείψεων σχετικά με την Αποτελεσματικότητα των Ενταξιακών Παρεμβάσεων για τα Παιδιά με Αναπηρία,  αναφέρει ότι το 80% ατόμων με αναπηρία ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs) και επισημάνει ότι 240 εκατ. είναι παιδιά. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα παιδιά με αναπηρία παραμένουν μια από τις πιο περιθωριοποιημένες και αποκλεισμένες ομάδες στην κοινωνία. Ωστόσο, ο σκοπός της έρευνας είναι να προσδιοριστούν τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις ενταξιακές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών στην υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα πλήρους συμμετοχής τους στην κοινωνία μέσω της αντιμετώπισης διακρίσεων, της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και της προώθησης της ενδυνάμωσης (Inclusive Interventions for Children with Disabilities-An Evidence And Gap Map From Low- And Middle-Income CountriesUnicef 2022).   

Κατά γενική ομολογία, ο βασικός λόγος αυτών των προβλημάτων εστιάζεται στη μη επαρκή εκπαίδευση σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού παιδιών, η αναγνώριση των δυνατοτήτων τους, αλλά και οι κύριες ανάγκες τους. Καλούμαστε λοιπόν, ως κοινωνία και ως πολιτεία να ενεργήσουμε άμεσα και συλλογικά για την ευαισθητοποίηση, αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων μέσων και πόρων για την ευημερία των συναθρώπων μας και ιδικά των παιδιών. Παράλληλα, καλείται κάθε Κράτος να διασφαλίσει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του κάθε ατόμου.  

Παράλληλα, είναι σημαντικό να σταλεί ένα μήνυμα συμπαράστασης και υποστήριξης για τα άτομα με αναπηρία, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, τις οικογένειες τους. Έχουν το δικαίωμα να νιώθουν αλλά και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, να μην αισθάνονται διαφορετικοί, να μπορούν να ζουν με την αναπηρία τους χωρίς να βιώνουν τον αποκλεισμό και τη διάκριση. Ιδιαίτερα Σημαντικό για όλους μας είναι να κατανοήσουμε ότι η αναπηρία είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης.  

Ο οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center γιορτάζει και στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρία, καθώς μέσα από τις δράσεις του επιδιώκει να διδάσκει στα παιδιά τα Δικαιώματά τους, τον σεβασμό απέναντι στα δικαιώματα των συνανθρώπων τους, τη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη. Επιπλέον, προωθεί τη συμμετοχή των παιδιών και νέων στην ενδυνάμωση, στην εκπαίδευση τους και στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με σεβασμό προς όλους.   

Για περισσότερες πληροφορίες για τα ανθρωπιστικά προγράμματα του “Hope For Children” CRC Policy Center μπορείτε να καλέσετε στο 22103234 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy