Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – Ευθύνη όλων η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών

Η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, αποτελεί ημέρα ορόσημο για τον ανθρωπιστικό οργανισμό Hope For Children” CRC Policy Center (HFCκαι ο πυλώνας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το πολυεπίπεδο έργο του.

Η 20η Νοεμβρίου έρχεται να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές της μεγάλης κοινωνικής ανάγκης που αντικρύζουμε καθημερινά, της ανάγκης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και της εκπαίδευσης τους ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.  Ο ανθρωπιστικός οργανισμός Hope For Children, από το 2008 βρέθηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα σε χιλιάδες παιδιά υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά τους, υλοποιώντας πολυεπίπεδα προγράμματα που αφορούν στην προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων τους, με προτεραιότητα την ευημερία τους, την εκπαίδευση και την πρόληψη κάθε είδους βίας ενάντιά τους, καθώς και στην ψυχοκοινωνική και νομική τους στήριξη. Άξονας των δράσεων του Οργανισμού, από την ίδρυση του, τα πρότυπα και οι Αρχές της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Όλα αυτά τα χρόνια, το HFC έχει αγκαλιάσει παιδιά τα οποία βίωσαν κακοποίηση και εγκατάλειψη, και τα οποία βρήκαν ξανά την ελπίδα στα χέρια των ανθρώπων του Hope For Children που με την άμεση παρέμβαση και τη στήριξή τους συνεισφέρουν στην αποκατάσταση και ανακούφιση των τραυμάτων τους.  Ο Οργανισμός εργάζεται επίσης στη χάραξη πολιτικής και προχωρεί σε παρεμβάσεις εκεί όπου η εμπειρία και η τεχνογνωσία του συνεισφέρει στο πεδίο της προστασίας των παιδιών. 

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ο Οργανισμός εφαρμόζει δράσεις που στοχεύουν να διαδώσουν τα δικαιώματα του παιδιού στο ευρύτερο κοινό και στα παιδιά. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2022, οι νεαροί Πρεσβευτές του HFC από το America International School Cyprus, δημιούργησαν το βιβλιάριο «Διαβατήριο για τα Δικαιώματά σου», μια έντυπη έκδοση με φιλική προς το παιδί γλώσσα, που περιλαμβάνει όλα τα δικαιώματα του παιδιού όπως προβλέπει η σχετική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Το Διαβατήριο τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και διοχετεύτηκε σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, φτάνοντας στα χέρια πέραν των 60 χιλιάδων μαθητών, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Η δημιουργία του εκπαιδευτικού βιβλιαρίου, εντάχθηκε επίσης στο πλαίσιο της Παγκύπριας εκστρατείας «Συμμετέχουμε στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού», με τη στρατηγική συνεργασία της  Χαραλαμπίδης Κρίστης, στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης της εταιρείας “ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ”.

Ο Γενικός Διευθυντής του Hope For Children, κ. Joseph Borghese, με την ευκαιρία της ημέρας αυτής ανέφερε χαρακτηριστικά «Τα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας μας και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια να μεγαλώσουν και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Παράλληλα χρειάζεται να τους παρέχουμε τα ακατάλληλα μέσα και δωρεάν υπηρεσίες  για να μπορούν να αναζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται όταν τα δικαιώματά τους παραβιάζονται.

Το “Hope For Children” από την ημέρα της ίδρυσης του μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει υπηρεσίες στήριξης και αποκατάστασης σε περισσότερα από 1800 ασυνόδευτα παιδιά μέσα από τις παιδικές στέγες “Σπίτια της Ελπίδας” και το Πρόγραμμα Ημιανεξάρτητης Διαβίωσης. Επιπλέον, το Σπίτι του Παιδιού, το οποίο μέσα από τη διυπηρεσιακή και πολυθεματική διαχείριση των περιπτώσεων που διερευνώνται για ενδεχόμενη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανηλίκων, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πάνω 1565 περιπτώσεις από την ημέρα ίδρυσής του το 2017.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι  η εθνική γραμμή βοήθειας 1466 του HFC, κατά το 2022 έχει ανταποκριθεί σε 700+ τηλεφωνικές κλήσεις για την παροχή υπηρεσιών στήριξης και καθοδήγησης.

Το έργο του Οργανισμού συνεχίζεται με τη στήριξη περισσότερων από 380 ανάδοχων οικογενειών μέσα από το Πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών που υλοποιείται Παγκύπρια, και πέραν των 6000 οικογενειών με την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Τέλος, μέσα από την υλοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων Μη τυπικής εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων, έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 300.000 παιδιά μέσα από δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός σχολικών πλαισίων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τα προγράμματα του "Hope For Children” CRC Policy Center, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy ή να καλέσετε στο 22-103234.