Το "Hope For Children" CRC Policy Center τιμά την 18η Δεκεμβρίου «Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης» και καλεί την κοινωνία σε έναν ορθολογικό προβληματισμό σχετικά με το φαινόμενο της μετανάστευσης στην εποχή μας. Η μετανάστευση έχει πυροδοτήσει συζητήσεις με πολλές αντιπαραθέσεις τόσο σε νομική, όσο και σε πολιτική διάσταση. Βλέπουμε κράτη να προωθούν non entrée πολιτικές και να εφαρμόζουν περαιτέρω αποτρεπτικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν νομικά στον τομέα των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς ή το εθελούσιο της μετακίνησής τους, οι μετανάστες έχουν εργαλειοποιηθεί μέσω άστοχων επιχειρημάτων τα οποία υποδεικνύουν την υποτιθέμενη απειλή εθνικών συμφερόντων ή προχωρούν ακόμη περισσότερο στην επίκληση της έννοιας της εθνικής ανομοιογένειας. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι το τίμημα πληρώνουν και τα παιδιά μετανάστες. Όλο και περισσότερες κοινότητες φαίνεται να αγνοούν αυτά τα παιδιά ή ακόμη και να τα κατηγορούν για την άφιξή τους.
Λίγος στοχασμός υπάρχει όσον αφορά στο κόστος της μετακίνησής τους. Αυτά τα παιδιά συχνά ακολουθούν επικίνδυνες διαδρομές θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα προκειμένου να φτάσουν σε έναν προορισμό που συχνά τους είναι άγνωστος. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε την επανατραυματοποίηση που μπορεί να βιώσουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με εχθρότητα και διοικητικά κωλύματα στις χώρες υποδοχής.
Πέραν από τις καθαρά νομικές υποχρεώσεις για την προστασία της συνολικής ευημερίας αυτών των παιδιών, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι τα παιδιά μετανάστες είναι οι μελλοντικοί ενήλικες κάτοχοι γνώσης, δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας που μπορεί να είναι πολύτιμη για την κοινωνία υποδοχής. Μπορεί επίσης να αποτελέσουν το εργατικό δυναμικό στο οποίο στηρίζεται ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής πολλών ανεπτυγμένων κρατών. Η βοήθεια και η κοινωνική ένταξη αυτής της ομάδας στην κοινωνία υποδοχής μόνο ωφελεί τα κράτη υποδοχής προωθώντας την πολιτιστική ποικιλομορφία και την οικονομική ανάπτυξη.
Το "Hope For Children" CRC Policy Center, τηρώντας την αποστολή του για την προστασία όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις, υποστηρίζει τους ανήλικους με μεταναστευτικό υπόβαθρο μέσω όλων των υπηρεσιών του, που κυμαίνονται από την εναλλακτική φροντίδα, την κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη και τη συμβουλευτική μέχρι τις δράσεις προώθησης των δικαιωμάτων τους.
Να σημειωθεί πως ένα κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μετανάστευση μεμονωμένα, επομένως η διεθνής συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο μιας βιώσιμης διαχείρισης σε μια εποχή που σήμερα έχει φτάσει τον αριθμό των 281 εκατομμυρίων διεθνών μεταναστών.
Ελπίζουμε να βιώσουμε στα χρόνια που θα ακολουθήσουν μια πιο ανοιχτή κοινωνία και μια θετική επίδραση στους μετανάστες και ιδιαίτερα στα παιδιά.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας κοινωνικής ενσωμάτωσης παιδιών που έφτασαν στην Κύπρο ως ασυνόδευτοι, και φιλοξενήθηκαν στις παιδικές στέγες του HFC, ζητήσαμε από νέους να μοιραστούν την ιστορία τους και το ταξίδι τους από τη χώρα καταγωγής τους στο νησί μας. Οι ιστορίες του Mohammed από την Ακτή Ελεφαντοστού, του David και του Alasan από την Γκάμπια και του Duran από τη Σομαλία ρίχνουν φως στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη χώρα τους, τον λόγο που τους οδήγησε στο να αναγκαστούν να διαφύγουν, τη διαδρομή που ακολούθησαν και τα συναισθήματά τους σήμερα, ως ενήλικοι.