Στις 22 Οκτωβρίου 2024, το OBESSU προσκάλεσε τους εταίρους του έργου HUMANNESS, καθώς και ενδιαφερόμενα μέρη και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον τομέα της νεολαίας, των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και της συμμετοχής των νέων, να συμμετάσχουν στο “Τελικό Συνέδριο HUMANNESS: Ο ρόλος της Εργασίας με τους Νέους στην Προώθηση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης”. Το έργο HUMANNESS είναι μια διακρατική συνεργασία μεταξύ τεσσάρων ευρωπαϊκών οργανισμών – του Libera (Ιταλία), του Between (Πορτογαλία), του OBESSU (Βέλγιο) και του Hope for Children CRC Policy Center (Κύπρος) – σε συνεργασία με τον Intercultural Development Agency (Uganda), με στόχο την ενίσχυση της ανταλλαγής γνώσης για τη συνοχή, την κοινωνική ανάπτυξη, τη δημοκρατία και την ένταξη.
Με μια ποικιλομορφία εμπλεκόμενων μερών να συγκεντρώνονται, το τελικό συνέδριο αποτέλεσε ευκαιρία για ανασκόπηση των αποτελεσμάτων και των διαδικασιών που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο ετών του έργου HUMANNESS: EU Social Challenges and Civic Engagement for Solidarity. Μεταξύ των αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι συμμετέχοντες απέκτησαν καλύτερη κατανόηση σχετικά με το πώς το έργο συνέβαλε στη δημιουργία και παρείχε πολλές ευκαιρίες στους εργαζόμενους με νέους, οι οποίοι εργάζονται με περιθωριοποιημένους νέους, να μάθουν και να ανταλλάξουν γνώσεις συγκεκριμένα για το πώς να προωθήσουν τη συμμετοχή τους και τον ενεργό τους ρόλο μέσα στις κοινότητές τους.
Για να επιτευχθεί αυτό, το HUMANNESS πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε μια σειρά διαδικασιών, συγκεκριμένα:
Μια έρευνα για τις κύριες προκλήσεις και εμπειρίες των επαγγελματιών νεολαίας που εργάζονται σε διάφορα γεωγραφικά και κοινωνικοπολιτιστικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένης της χαρτογράφησης και μιας σειράς ομάδων εστίασης που περιλάμβαναν πάνω από 100 επαγγελματίες νεολαίας.
Ένα κοινό εργαλείο (Toolkit), βασισμένο σε αποδεικτικά στοιχεία, με τίτλο "Χτίζοντας Συνδέσεις: Ένα Εργαλείο humanness για τη Συμμετοχή των Νέων Πλοήγηση σε Σχέσεις, Υποσχόμενες Εμπειρίες και Προκλήσεις", που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας και τους επαγγελματίες στο έργο τους, ενδυναμώνοντας τους νέους να προωθήσουν την αλλαγή στην κοινότητά τους.
Μια καινοτόμο πλατφόρμα και πρόγραμμα κατάρτισης, το School of Active Citizenship, που πραγματοποιήθηκε στην Ουγκάντα από τις 30 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου, όπου επαγγελματίες νεολαίας από χώρες της ΕΕ και μη-ΕΕ συζήτησαν τις προκλήσεις της αλληλεγγύης και τις θεμελιώδεις αξίες της πολιτικής συμμετοχής σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο. Κύρια θέματα ήταν η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία των παιδιών, η κοινωνική ένταξη, η συστημική ευημερία και συνείδηση, η πολιτική συμμετοχή, η δημοκρατία και η ενδυνάμωση των νέων για βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο Συνέδριο, τα παραπάνω θέματα, τα αποτελέσματα και οι εμπειρίες είχαν κεντρικό ρόλο σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι. Με επικεφαλής το OBESSU, το πάνελ αποτελούνταν από εκπροσώπους της Libera - nomi e numeri contro le mafie, του “Hope For Children” CRC Policy Centre, του World Organisation of the Scout Movement (WOSM) και του European Youth Forum (YFJ).
Αυτή η ποικιλόμορφη ομάδα ειδικών και επαγγελματιών, ο καθένας από διαφορετικούς τομείς, βοηθά να καθοδηγήσει το κοινό μέσα από τις διάφορες κοινωνικές προκλήσεις που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οι δράσεις αλληλεγγύης, κατανοώντας τη σημασία του συν-σχεδιασμού πρωτοβουλιών και την ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία τους στην ενδυνάμωση των νέων να γίνουν ενεργά μέλη των κοινωνιών και των κοινοτήτων τους.
Κλείνοντας το τελικό συνέδριο, η κοινοπραξία του HUMANNESS επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες και τους φορείς τους για τη συμμετοχή και την υποστήριξή τους στις προσπάθειες όλων των οργανισμών και ατόμων που συμμετείχαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτή είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα του πώς οι οργανισμοί και οι κοινότητες πρέπει να αξιοποιούν τη συνεργασία για να προσφέρουν χώρο μάθησης και ανταλλαγής εμπειριών. Να χρησιμοποιούν τις εμπειρίες και τα αποτελέσματα του έργου και να συνεχίσουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να δημιουργήσουν ευκαιρίες στους περιθωριοποιημένους νέους να συμμετέχουν ενεργά στις κοινότητές τους.
Για να υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες και να προάγουμε πιο επιτυχημένες και ενδυναμωτικές πρακτικές για τη νεολαία, είναι σημαντικό να εκτιμώνται ορισμένες βασικές αρχές που το HUMANNESS θεωρεί θεμελιώδεις: α) η σύζευξη των αναγκών της βάσης με θεσμική δράση, β) η συμμετοχή των νέων στο σχεδιασμό των πρωτοβουλιών, γ) η προστασία των πολιτικών και πολιτειακών τους δικαιωμάτων και δ) η εργασία για τη δημιουργία πιο βιώσιμων συνθηκών για τους επαγγελματίες νεολαίας πρώτης γραμμής.
Η σύμπραξη επιθυμεί να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά όλες τις οργανώσεις και τους ανθρώπους που συμμετείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, προσβλέποντας σε περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου καθώς και σε περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη που μπορούν να υποστηρίξουν την επίτευξη των στόχων του.