Νομοθετικό έλλειμμα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Το "Hope For Children" CRC Policy Center είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας για τηνΠροώθηση της Νομοθεσίας για τη Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών (ECLAG), μιας συμμαχίας ΜΚΟ που αγωνίζονται για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και την εξάλειψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.   

Ως μέλος του ECLAG, υποστηρίζουμε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία υπέρ του Κανονισμού για την καταπολέμηση και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ο οποίος προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2022. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, συνυπογράψαμε ανοιχτή επιστολή με την οποία προτρέπουμε τους ηγέτες της ΕΕ να υποστηρίξουν την ανίχνευση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.   

Μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν περισσότερο από ένα χρόνο, υπάρχει συμφωνία σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναιρεί την εθελοντική ανίχνευση, δεν περιλαμβάνει τη διαδοχική κρυπτογράφηση, ούτε επιτρέπει την ανίχνευση της “άγρας ανηλίκων” (grooming). Το ECLAG θεωρεί ότι πρόκειται για οπισθοδρόμηση σε σχέση με την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.   

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση για παράταση της προσωρινής παρέκκλισης από την Οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες μέχρι τον Αύγουστο του 2026 και για την οποία πραγματοποιεί διαβούλευση.  

Η αμφιθυμία πάνω στο θέμα και η καθυστέρηση στην λήψη απόφασης είναι τουλάχιστον ανησυχητική. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για έναν ισχυρό κανονισμό της ΕΕ για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.    

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημέρωση.