Κίνδυνος αύξησης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου με εφαρμογή Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

Ο ανθρωπιστικός Οργανισμός Hope For Children CRC Policy Center, με αφορμή την εφαρμογή του  Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στις 20 Δεκεμβρίου 2020, εκφράζει με την σειρά του την επιτακτική ανάγκη όπως εγκριθεί Ενδιάμεση Νομοθεσία με σκοπό την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου.

Μέσα στις επόμενες  τρεις εβδομάδες θα τεθεί σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με αποτέλεσμα οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου όπως το Facebook και η Microsoft, να μην έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτόματα εργαλεία για τον εντοπισμό και αποκλεισμό υλικού για την  αποτροπή της διαδικτυακής αποπλάνησης και ηλεκτρονικής σεξουαλικής κακοποίησης. Επομένως, τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά και από την άλλη οι δράστες έχουν περισσότερη ελευθερία να δρουν ανενόχλητοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της εφαρμογής μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του υιού Covid-19 στην Κύπρο επιβάλλοντας τον περιορισμό των παιδιών στο σπίτι, η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά αυξήθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση περιστατικών με στόχο τη διαδικτυακή αποπλάνηση παιδιών.

Η διαδικτυακή αποπλάνηση συμβαίνει όταν ο διαδικτυακός χρήστης δημιουργεί μια σχέση με το παιδί αποσκοπώντας στην αποπλάνηση του και τη σεξουαλική κακοποίηση. Περιλαμβάνει λήψη φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου, ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου (sexting) και προσωπικές συναντήσεις για σεξουαλικές δραστηριότητες. Η προσέγγιση των παιδιών με σκοπό την αποπλάνηση αποτελεί σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει τόσο στην σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών όσο και στην εξαφάνιση τους.

Οι ετήσιες εθελοντικές αναφορές για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν υποβληθεί στις αρχές από τους παρόχους υπηρεσιών δικτύου, οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία για τον εντοπισμό του προβληματικού υλικού, φτάνουν στα 17 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια αφορούν περιπτώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, μόνο το 2019, ο αριθμός παιδιών- θυμάτων προσέγγισης και αποπλάνησής μέσω διαδικτύου έχει τριπλασιαστεί. Το 55% των περιπτώσεων εντοπίστηκαν μέσω Facebook και 1 στα 5 θύματα είναι παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ως εκ τούτου, προτρέπουμε τα Κράτη- Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν την Ενδιάμεση Νομοθεσία που αφορά την προσωρινή παρέκκλιση από την οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Έτσι, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να προστατευτούν αφού  οι πάροχοι υπηρεσιών δικτύου θα έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν με την χρήση των τεχνολογικών εργαλείων να υποβάλλουν τις αναφορές, ενώ ταυτόχρονα να αναπτύσσεται μια μακροπρόθεσμη νομοθεσία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος τα παιδιά να πέσουν θύματα διαδικτυακής αποπλάνησης αυξάνεται, αφού αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Για περισσότερες πληροφορίες ή υποστήριξη μπορείτε να επικοινωνήσετε με το εξειδικευμένο προσωπικό του “Hope For Children” CRC Policy Center καλώντας στο 22103234 ή 1466, ή μέσω της 24/7 διαδικτυακής πλατφόρμας του Οργανισμού στο www.uncrcpc.org.cy