Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης: Το “Hope For Children” CRC Policy Center ευαισθητοποιεί για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην παιδεία

Η καθιέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη, για πρώτη χρονιά, της 24ης Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης καταδεικνύει την ύψιστη σημασία της εκπαίδευσης στις σύγχρονες κοινωνίες. Παρόλο που η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των παιδιών, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΟΗΕ, 1989), μέχρι και σήμερα συνεχίζονται οι αγώνες προς επίτευξή της.

Σήμερα, ο παγκόσμιος αλφαβητισμός υπολογίζεται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ. Ωστόσο, οι ανισότητες είναι εμφανείς βάσει γεωγραφικής περιοχής, με κάποιες χώρες στην Αφρική να έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού (λιγότερα από 30% των παιδιών γνωρίζουν να διαβάζουν και να γράφουν). Σύμφωνα με την UNESCO, ακόμη και σήμερα 262 εκατομμύρια παιδιά και νέοι δεν φοιτούν στο σχολείο. Μάλιστα, τα κορίτσια και τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνουν εκτός εκπαίδευσης.

Οι σύγχρονοι παγκόσμιοι στόχοι για την παιδεία αφορούν τόσο στην ένταξη όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, όσο και στην εξασφάλιση υψηλών επιπέδων σε παιδαγωγικές πρακτικές, με απώτερο στόχο την αποκατάσταση των νέων στην κοινωνία. Έτσι, προκύπτει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για εκπαιδευτικά και ψυχοκοινωνικά προγράμματα, τόσο στην τυπική όσο και στη μη-τυπική εκπαίδευση, τα οποία να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και ενεργούς πολιτότητας.

Σε συμφωνία με τα παραπάνω, το “Hope For Children” CRC Policy Center, παρέχει βιωματικά εργαστήρια και προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης σε ομάδες παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών. Ανάμεσα στους στόχους αυτών των προγραμμάτων συμπεριλαμβάνονται η ένταξη όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις και η ελεύθερη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση για ευάλωτες ομάδες παιδιών (π.χ. μετανάστες, παιδιά που δέχονται εκφοβισμό), και η εκμάθηση των δικαιωμάτων των παιδιών από τα ίδια τα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.uncrcpc.org.cy ή καλώντας στο 22 103234 (24ωρη ανταπόκριση).