Το “Hope For Children” CRC Policy Center καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να εφαρμόσουν μέτρα που να αποτρέπουν τις εξαφανίσεις παιδιών

Η 25η Μαΐου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Μέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, μια μέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα εξαφανισμένα παιδιά και την διατήρηση της ελπίδας για τις οικογένειες που αφήνουν πίσω τους. Μόνο το 2018, η ευρωπαϊκή τηλεφωνική γραμμή 116000 για εξαφανισμένα παιδιά δέχτηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συνολικά πάνω από 91.650 κλήσεις, με το 5% αυτών των κλήσεων να αφορούν την πρόληψη της εξαφάνισης παιδιών. Φέτος, το “Hope For Children” CRC Policy Center, στηρίζοντας τη πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εξαφανισμένων Παιδιών στην Ευρώπη (Missing Children Europe) ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν αυτούς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των εξαφανισμένων παιδιών και που θα κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν τις εξαφανίσεις παιδιών.

Στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Γραμμή Εξαφανισμένων Παιδιών 116000 λειτουργεί από το "Hope For Children" CRC Policy Center (HFC) και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), οργανισμοί οι οποίοι είναι επίσημα μέλη του Missing Children Europe. Οι δύο οργανισμοί παρέχουν επίσης την υπηρεσία διαμεσολάβησης για την πρόληψη των γονικών αρπαγών η οποία παρέχεται εντελώς δωρεάν από εκπαιδευμένους επαγγελματίες του HFC και ΣΠΑΒΟ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Hope For Children, Joseph Borghese: “Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά και οι υπηρεσίες που παρέχονται στα πλαίσια της γραμμής αυτής υλοποιούνται μόνο με πόρους του HFC και ΣΠΑΒΟ, αφού οι δύο οργανισμοί δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση σε εθνικό ή Ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Ο Aagje Ieven, Γενικός Γραμματέας του Missing Children Europe δήλωσε "Τα παιδιά συχνά εξαφανίζονται για λόγους που συνδέονται με τη βία, την κακοποίηση ή την παραμέληση. Μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από περαιτέρω βία επικεντρώνοντας τις προσπάθειες μας στην υποστήριξη και την ενδυνάμωσή τους πριν εξαφανιστούν. Έχοντας ως προτεραιότητα την πρόληψη, μπορούμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά προτού να επηρεαστούν από το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ψυχολογικό, σωματικό και σεξουαλικό τραύμα που μπορεί να προκύψει από την εξαφάνισή τους».

Ως εκ τούτου,  προτρέπουμε τους νεοεκλεγέντες ευρωπαίους ηγέτες να εφαρμόσουν τα τρία ακόλουθα συγκεκριμένα μέτρα κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κοινοβουλευτικής τους θητείας, προκειμένου να μειώσουν τον αριθμό των παιδιών που εξαφανίζονται στην Ευρώπη:

  1. Να αποτρέψουν τις φυγές παιδιών διασφαλίζοντας τη συνέχιση των γραμμών βοήθειας 116000. Οι γραμμές 116000 παρέχουν δωρεάν, ουσιαστική συναισθηματική, διοικητική και νομική υποστήριξη στα παιδιά που σκέφτονται να φύγουν μακριά από τα σπίτια τους ή τα ιδρύματα φροντίδας όπου διαμένουν. Τον χρόνο που πέρασε, οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας υποστήριξαν 2,831 υποθέσεις που σχετίζονταν με την πρόληψη φυγής, αλλά οι ίδιες γραμμές ανέφεραν ως την κύρια πρόκληση τους την έλλειψη οικονομικών πόρων. Για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν αυτή τη ζωτικής σημασίας υπηρεσία για τα παιδιά, το Missing Children Europe ωθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να βεβαιωθούν ότι ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος ζητά από τις εθνικές κυβερνήσεις να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την προβολή, τους οικονομικούς πόρους και την ποιότητα των υπηρεσιών των γραμμών για εξαφανισμένα παιδιά, πράγματι εφαρμόζεται.
  • Να αποτρέψουν την εξαφάνιση ασυνόδευτων παιδιών στο πλαίσιο της μετανάστευσης, με τον ταχύ διορισμό εξειδικευμένων, εκπαιδευμένων και ανεξάρτητων κηδεμόνων για να τα υποστηρίξουν. Από το 2014-2017 έχουν εξαφανιστεί 30.000 παιδιά στο πλαίσιο της μετανάστευσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις κακές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένα κέντρα υποδοχής στην Ευρώπη και στην έλλειψη φιλικών προς το παιδί πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα, τις επιλογές και τις διαδικασίες προστασίας τους. Οι κηδεμόνες εκπροσωπούν, βοηθούν και στηρίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά προστατεύοντας τα συμφέροντα και την ευημερία τους. Σε ορισμένες χώρες, οι κηδεμόνες καλύπτουν επίσης τις βασικές ανάγκες του παιδιού και τους στηρίζουν στις διαδικασίες ασύλου και εντοπισμού της οικογένειας τους. Μεριμνώντας ούτως ώστε οι κηδεμόνες έχουν τα κατάλληλα προσόντα, εκπαιδεύονται και διορίζονται άμεσα, κτίζεται εμπιστοσύνη με αυτά τα παιδιά, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη πρόληψη της εξαφάνισης τους.
  • Να αποτρέψουν τις γονικές αρπαγές προωθώντας τη διασυνοριακή οικογενειακή διαμεσολάβηση ως εναλλακτική λύση στις δικαστικές διαδικασίες. Το 2018, οι γονικές αρπαγές αντιστοιχούσαν στο 19,2% των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών που καταγγέλθηκαν στις τηλεφωνικές γραμμές. Η διασυνοριακή διαδικασία οικογενειακής διαμεσολάβησης βοηθά τους γονείς να λύσουν την υποκείμενη οικογενειακή σύγκρουση που μπορεί να τους οδηγήσει σε διεθνή γονική αρπαγή. Λόγω του ότι οι συμφωνίες που είναι αποτέλεσμα διαμεσολάβησης προσαρμόζονται στην κάθε οικογενειακή κατάσταση, οι γονείς είναι πιο πιθανό να σεβαστούν τη συμφωνία και επομένως η συμφωνία να είναι πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Η διαμεσολάβηση οδηγεί επίσης στην αύξηση της ευημερίας τόσο των γονιών όσο και των παιδιών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αποτρέψουν τις διεθνείς αρπαγές παιδιών προωθώντας τη  διαμεσολάβηση στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών νόμων και διαδικασιών ως εναλλακτική λύση στις δικαστικές διαδικασίες για την επίλυση οικογενειακών συγκρούσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλέσετε στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Εξαφανισμένων Παιδιών 116000 ή στο τηλέφωνο του “Hope For Children” CRC Policy Center 22103234.