Ο Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, σε σχέση με την περίπτωση κακοποίησης 19μηνου παιδιού που έχει δημοσιοποιηθεί κατά την 7η Ιουλίου 2020, επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:
Το “Hope For Children” στις 3 Ιουνίου 2020 κατά τις 1:30 το πρωί είχε λάβει κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, την οποία λειτουργεί σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) από τρίτο άτομο κατά την οποία έγινε αναφορά για άσκηση βίας από τον σύντροφο ενάντια στη μητέρα του εν λόγω παιδιού. Βάσει της αναφοράς, το παιδί δεν βρισκόταν με τους γονείς του το συγκεκριμένο βράδυ. Δεδομένου ότι η ίδια αναφορά είχε ληφθεί και από τον ΣΠΑΒΟ τη δεδομένη χρονική στιγμή, μετά από συνεννόηση των δύο οργανισμών, ο ΣΠΑΒΟ προχώρησε σε γραπτή αναφορά σε σχέση με το αναφερόμενο περιστατικό στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς έγινε και τηλεφωνική επικοινωνία εκ μέρους του “Hope For Children” με τον αρμόδιο αστυνομικό σταθμό, με στόχο την προώθηση περαιτέρω ενεργειών. Τις επόμενες μέρες το Hope For Children δέχθηκε τηλεφώνημα από τη γιαγιά του παιδιού κατά το οποίο γινόταν αναφορά σε περιστατικό βίας εναντίον της ίδιας για το οποίο είχε ήδη κάνει καταγγελία στην Αστυνομία. Όλες οι πληροφορίες που είχαν ληφθεί από τον Οργανισμό μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών στον αστυνομικό σταθμό που χειριζόταν τη περίπτωση.
Με αφορμή και αυτό το περιστατικό βίας στην οικογένεια θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανάγκη για συντονισμένες δράσεις από όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς για την έγκαιρη διαχείριση περιπτώσεων κακοποίησης και την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Τέτοιου είδους διαχείριση θα ήταν εφικτή μόνο μέσα από εξειδικευμένες δομές οι οποίες να συστεγάζουν υπηρεσίες από όλους τους αρμόδιους φορείς και με επίκεντρο τη πολυθεματική προσέγγιση. Ο Γενικός Διευθυντής του Hope For Children, κ. Joseph Borghese αναφέρει σχετικά: «Η θέση του Οργανισμού την οποία έχει μεταφέρει ήδη στις αρμόδιες αρχές, είναι ότι το Σπίτι του Παιδιού που αυτή τη στιγμή χειρίζεται αποκλειστικά περιπτώσεις σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, θα πρέπει να επεκτείνει τις υπηρεσίες του για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε όλες τις περιπτώσεις και τα είδη βίας ενάντια στα παιδιά, όπως εφαρμόζεται το μοντέλο αυτό του Σπιτιού του Παιδιού στην Ισλανδία, Σουηδία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».
Το “Hope For Children” τονίζει, επιπλέον, τη σημασία να αναδειχθεί η σοβαρότητα των περιπτώσεων όπου εντοπίζονται διάφορα είδη βίας, πέρα από τη σωματική κακοποίηση. Ιδιαίτερα, προκύπτει όλο και περισσότερο η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αναγνώριση της ψυχολογικής και συναισθηματικής βίας ως παράγοντα κινδύνου στη λειτουργία της οικογένειας, αλλά και στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς οι επιπτώσεις στα παιδιά-μάρτυρες βίας είναι εξίσου καταστροφικές όσο και στην άμεση βία προς τα ίδια τα παιδιά.
Το “Hope For Children” είναι πάντοτε έμπρακτα διαθέσιμο στη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τη διαχείριση περιπτώσεων που άπτονται στους τομείς εργασίας του.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στη γραμμή του Hope For Children 1466.