Το Hope For Children στο 1ο Barnahus Φόρουμ

Το “Hope For Children” CRC Policy Center συμμετείχε στο 1ο Barnahus Forum που διεξήχθη στη Στοκχόλμη, Σουηδία, το οποίο διοργανώθηκε από το PROMISE Barnahus Network και το Council of the Baltic Sea States. Το Φόρουμ που είχε τίτλο ‘’Tell me more about that”, συγκέντρωσε πέραν των 170 επαγγελματιών από διάφορους οργανισμούς και φορείς από 22 χώρες.

Το Hope For Children αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου “PROMISE Barnahus Network” και συμμετέχει συστηματικά στις δράσεις του δικτύου με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της εξειδίκευσης και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη διαχείριση περιπτώσεων βίας ενάντια στα παιδιά και τη λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» στην Κύπρο.

Την ομάδα που εκπροσώπησε την Κύπρο αποτέλεσαν τέσσερα μέλη του προσωπικού του Hope For Children που στελεχώνουν το «Σπίτι του Παιδιού», και ένα μέλος της ειδικής ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας Κύπρου που αναλαμβάνει τη διερεύνηση των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια σε παιδιά.

Στο Φόρουμ, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί η ουσιαστική δουλειά που γίνεται στο «Σπίτι του Παιδιού» στην Κύπρο, αναγνωρίζοντας το ως μία από τις καλές πρακτικές σε Ευρωπαικό επίπεδο. Την παρουσίαση ανέλαβε ο Μάριος Νικολάου, Ανώτερος Κοινωνικός Λειτουργός στο Hope For Children, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη σύνδεση του «Σπιτιού του Παιδιού» με το Δικαστήριο.

Η διαχείριση του ΣτΠ στην Κύπρο έχει ανατεθεί από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στο Hope For Children, με την εποπτεία και χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και την άμεση εμπλοκή και συμμετοχή των ΥΚΕ, Αστυνομίας, Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ είχαν την ευκαιρία για μια εκτεταμένη ανταλλαγή πληροφοριών, εργαλείων, επαφών, ιδεών και εμπνεύσεων τα οποία θα βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση, λειτουργία και πρακτική σε κάθε «Σπίτι του Παιδιού» στην Ευρώπη.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των μελών του Δικτύου που έγινε με φυσική παρουσία από τη λειτουργία του Δικτύου το 2019.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα όπως:

  1. Ο ρόλος των των φορέων που διαχειρίζονται τα Barnahus στην Ευρώπη
  2. Προσπάθειες επέκτασης των Barnahus
  3. Παιδιά επηρεαζόμενα ένοπλες συρράξεις
  4. Διαχείριση περιπτώσεων διαδικτυακής σεξουαλική βίας
  5. Παιδιά με επιβλαβείς συμπεριφορές
  6. Η σημαντικότητα των ιατρικών αξιολογήσεων για κάθε παιδί

Κατά τη δεύτερη μέρα του Φόρουμ, τα μέλη του Δικτύου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα Barnahus («Σπίτια του Παιδιού») της Στοκχόλμης και του Linkoping. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους να συνεχίσουν τη δικτύωση τους και να αποκομίσουν περεταίρω γνώση και έμπνευση από τα συγκεκριμένα πλαίσια.