Με λύπη μας παρατηρούμε πως για ακόμα μία φορά τα κενά στη νομοθεσία στάθηκαν εμπόδιο στην παροχή υπηρεσιών σε παιδιά, με το τραγικό αποτέλεσμα αυτού να είναι ο θάνατος ενός 14χρονου παιδιού. Δεν θα σταθούμε σε όποιες πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες ενδεχομένως να υπάρχουν στην περίπτωση του 14χρονου παιδιού που απεβίωσε σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, καθώς η όποια διαδικασία διερεύνησης ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων μας.
Θα σταθούμε όμως στην παραδοχή της πραγματικότητας, στο ότι δηλαδή η κείμενη νομοθεσία σε αυτό το θέμα είναι περιοριστική και πηγάζει από πεπαλαιωμένες αντιλήψεις που δεν αναγνωρίζουν το παιδί ως ανεξάρτητη οντότητα με πλήρη νομική υπόσταση και ως τέτοια δε συμβαδίζει με τις επιταγές της διεθνούς νομοθεσίας και διεθνών αρχών προστασίας του παιδιού. Το εν λόγω θέμα, η δυνατότητα δηλαδή παροχής υπηρεσιών σε παιδιά σε περίπτωση μη συνεργασίας των γονέων, έχει αναγνωριστεί από οργανωμένα σύνολα, οργανισμούς και θεσμούς ως προβληματικό .
To “Hope For Children” CRC Policy Center στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών προς παιδιά αντιμετώπισε την ίδια δυσκολία, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε ανυπέρβλητη. Το κόστος αυτού, ανυπολόγιστο. Προς τούτου, και για σκοπούς πρόληψης ανεπιθύμητων καταστάσεων όπως αυτήν που έχουμε ενώπιων μας, είχαμε αποστείλει σχετικό αίτημα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας. Θεωρούμε ότι η παρούσα νομική απαίτηση για συγκατάθεση αμφότερων των γονέων για παροχή υπηρεσιών προς ένα παιδί, δε συμβαδίζει με τις επιταγές της διεθνούς νομοθεσίας. Ενώ παράλληλα προβάλλει ανυπέρβλητα εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών προς τα ίδια τα παιδιά, και ειδικά στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται προς το συμφέρον τους.
Σε μία ιδανική πραγματικότητα, οι απαιτούμενες αλλαγές, είτε αυτές αφορούν νομοθετικές πρόνοιες ή παγιωμένες πρακτικές, θα είχαν προληπτικό ρόλο. Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι απέχουμε από αυτήν την ιδανική πραγματικότητα την οποία θα θέλαμε για το κάθε παιδί. Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Hope For Children, κ. Joseph Borghese: “Θα θέλαμε η τραγική ιστορία αυτού του παιδιού να λειτουργήσει, έστω και τώρα, σαν έναυσμα για τη δημιουργία ενός παιδοκεντρικού συστήματος στο οποίο το κάθε παιδί να μπορεί να βρει την ασφάλεια, στήριξη και καθοδήγηση που χρειάζεται”.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εισηγήσεις του Οργανισμού για τις νομικές μεταρρυθμίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Νομικό Τμήμα του Οργανισμού στο 22 103234.