H 20η Ιουνίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, μέρα την οποία γιορτάζει και τιμά το “Hope For Children” CRC Policy Center. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη όχι μόνο στους πρόσφυγες με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά και σε διαφορετικές κοινότητες ανθρώπων που βιώνουν τον εκτοπισμό ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη γεωγραφική θέση, τη γλώσσα τους κλπ.
Το 2018 ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τον τόπο διαμονής τους από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια και σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 2.3 εκατομμύρια. Βάση των Ηνωμένων Εθνών, τα 70.8 εκατομμύρια συνθέτουν τρεις ομάδες ανθρώπων. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από τους πρόσφυγες, δηλαδή άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας συγκρούσεων, πολέμων ή διώξεων, τους αιτητές ασύλου οι οποίοι αιτούνται διεθνούς προστασίας και αναμένουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους για το καθεστώς του πρόσφυγα, περιλαμβανομένων και των ασυνόδευτων παιδιών, και οι εκτοπισμένοι σε περιοχές εντός της χώρα τους, που συνήθως αναφέρονται ως Εσωτερικά Εκτοπισμένοι Άτομα.
Μέσα από τα πολυεπίπεδα ανθρωπιστικά προγράμματα του "Hope For Children" CRC Policy Centre και συγκεκριμένα με τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών στα Σπίτια της Ελπίδας, o οργανισμός παρέχει υπηρεσίες προστασίας και αποκατάστασης των παιδιών αυτών. Ως ασυνόδευτο παιδί ορίζεται ένα πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών που φθάνει στην Δημοκρατία χωρίς να συνοδεύεται από ενήλικο πρόσωπο υπεύθυνο γι’ αυτό σύμφωνα με νόμο ή το έθιμο. Όταν ένα ασυνόδευτο παιδί εντοπιστεί στην επικράτεια της Δημοκρατίας ενημερώνονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) και το παιδί τίθεται επί τόπου υπό τη φροντίδα και κηδεμονία της Διευθύντριας των ΥΚΕ.
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC) ισχύει εξίσου και χωρίς διακρίσεις για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή, το φύλο και άλλα χαρακτηριστικά.
Στα Σπίτια της Ελπίδας εργοδοτείται εξειδικευμένο προσωπικό στα πλαίσια του μοντέλου παροχής εξατομικευμένων υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Κατά την εισδοχή γίνεται κοινωνική και ψυχολογική αξιολόγηση του κάθε παιδιού και αποφασίζεται πλάνο παρέμβασης ανάλογα με τις ανάγκες που εντοπίζονται. Παράλληλα, παρέχονται υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής, ένταξης και στήριξης σε θέματα εκπαίδευσης. Στα πλαίσια των εν λόγω υπηρεσιών πραγματοποιούνται και εργαστήρια που καταπιάνονται με διάφορες θεματικές, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των παιδιών, ισότητα των φύλων.
Τα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Είναι ευάλωτα και παγιδευμένα στη νέα πραγματικότητα, αφού έχουν στιγματιστεί και τραυματιστεί ψυχολογικά από τον πόλεμο και τον εκτοπισμό τους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα παιδιά πρόσφυγες πρέπει πρώτα να είναι παιδιά και να απολαμβάνουν την αθωότητα που επιβάλλει η ηλικία τους και μετά πρόσφυγες. Ας κρατήσουμε την 20η Ιουνίου ως τη μέρα αγκαλιάς και συμπαράστασης προς όλους τους πρόσφυγες.