Αναδοχή σημαίνει αποδοχή, υποστήριξη και ελπίδα!

Το “Hope For Children” CRC Policy Center γιορτάζει τη 31η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής, τονίζοντας τη σημασία αυτού του θεσμού για τη κυπριακή κοινωνία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής καταδεικνύει την παροχή οικογενειακής φροντίδας προς όλα τα παιδιά υψίστης σημασίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΟΗΕ, 1989), κάθε παιδί που στερείται το οικογενειακό του περιβάλλον έχει δικαίωμα στην προστασία και βοήθεια εκ μέρους του Κράτους το οποίο προβλέπει μια εναλλακτική επιμέλεια γι’ αυτό το παιδί η οποία μπορεί να πάρει τη μορφή τοποθέτησης σε μια οικογένεια.

Ο θεσμός της αναδοχής ορίζεται ως μια μορφή εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας σε παιδιά και εφήβους που απομακρύνονται, για μερικό χρονικό διάστημα, από τη βιολογική τους οικογένεια έπειτα δικαστικού διατάγματος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναλαμβάνει τη γονική μέριμνα για τα παιδιά αυτά και αποφασίζει την τοποθέτηση τους σε καταλληλότερο περιβάλλον.

Η εναλλακτική οικογενειακή φροντίδα που προάγει ο θεσμός της αναδοχής διασφαλίζει την ευημερία των παιδιών και σέβεται τις ανάγκες τους ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται μια υγιή, σταθερή και ασφαλή καθημερινότητα για τα παιδιά. Επομένως, ο ρόλος του ανάδοχου γονέα είναι να παρέχει ένα ασφαλές και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον με φροντίδα και αγάπη στο ανάδοχο παιδί και ευκαιρίες ανάπτυξης στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Το “Hope For Children” CRC Policy Center, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υλοποιεί το Πρόγραμμα Αναδοχής σε Παγκύπρια εμβέλεια. Σκοπός του προγράμματος είναι η καλύτερη δυνατή διασφάλιση της προστασίας, φροντίδας και του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών, υπό τη νομική φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Το “Hope For Children” CRC Policy Center, διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τον θεσμό αυτό. Στις περιπτώσεις όπου οικογένειες εκφράσουν ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, αρχίζει η διαδικασία αξιολόγησης της καταλληλότητας τους από επαγγελματίες του οργανισμού. Παράλληλα παρέχουν στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς εκπαίδευση σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων ώστε να ενδυναμωθούν και να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στον ρόλο αυτό.

Το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού συνεχίζει να στηρίζει τις οικογένειες καθ’ όλη τη διάρκεια της αναδοχής με κατ’ ιδίαν συναντήσεις για αξιολόγηση της πορείας τους αλλά και με συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους σε θέματα που σχετίζονται με την αναδοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Αναδοχής, μπορείτε να καλέσετε στο 22 103234 (24ωρη ανταπόκριση).