Οικογενειακή διαμεσολάβηση: μια επιτυχημένη λύση σε περιπτώσεις αρπαγής παιδιών και στην Κύπρο

Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου – Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Διεθνούς Εβδομάδας Διαμεσολάβησης, που στοχεύει στην προώθηση της σημασίας της οικογενειακής διαμεσολάβησης στις περιπτώσεις γονικής αρπαγής. Παρά το ποσοστό επιτυχίας της, η διαμεσολάβηση παραμένει μια λύση που δεν χρησιμοποιείται επαρκώς στην Ευρώπη.

Στη Κύπρο, η υπηρεσία διαμεσολάβησης για περιπτώσεις οικογειακών συγκρούσεων παρέχεται από το "Hope For Children" CRC Policy Center (HFC) και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) στα πλαίσια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Γραμμής Εξαφανισμένων Παιδιών 116 000 την οποία οι δύο οργανισμοί ως κοινοπραξία έχουν αναλάβει. Η υπηρεσία διαμεσολάβησης στη Κύπρο παρέχεται εντελώς δωρεάν από εκπαιδευμένους επαγγελματίες του HFC και ΣΠΑΒΟ.

Στην Ευρώπη, μια ήπειρο χωρίς σύνορα η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές μεταναστευτικές ροές, οι διεθνείς γάμοι είναι όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο. Περίπου 180 000 διακρατικοί γάμοι πραγματοποιούνται στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γάμος καταρρέει και κλιμακώνεται σε οικογενειακή σύγκρουση. Όταν ο ένας γονέας παίρνει το παιδί του σε άλλη χώρα χωρίς την άδεια του άλλου γονέα, μιλάμε για γονική αρπαγή. Στην Ευρώπη, οι γονικές αρπαγές αντιπροσωπεύουν το 23% των περιπτώσεων των εξαφανισμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στις γραμμές βοήθειας για εξαφανισμένα παιδιά.

Το δικαστήριο φαίνεται να είναι η πιο προφανής λύση για την επίλυση αυτών των οικογενειακών συγκρούσεων, αλλά αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι πολύ τραυματική για το παιδί που βρίσκεται στη μέση και για τους γονείς που συχνά καταλήγουν σε μια νομική διαμάχη επί σειρά ετών. Αντ 'αυτού, η διεθνής οικογενειακή διαμεσολάβηση έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότερη και λιγότερο συγκρουσιακή διαδικασία. Στη διαμεσολάβηση, εκπαιδευμένοι επαγγελματίες ασχολούνται άμεσα με τους γονείς για να βρουν μια λύση που να αντικατοπτρίζει την ειδική οικογενειακή κατάσταση, είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη και θέτει τις ανάγκες και την ευημερία των παιδιών στο κέντρο της διαδικασίας.

"Η διαμεσολάβηση είναι πάντα εθελοντική και εμπιστευτική. Ως αποτέλεσμα, οι συμφωνίες διαμεσολάβησης τείνουν να έχουν ισχύ μακροπρόθεσμα, διότι οι δύο γονείς θεωρούν ότι είναι μια δίκαιη λύση. Έρευνες δείχνουν ότι η ευημερία ενός παιδιού είναι υψηλότερη όταν και οι δύο γονείς πιστεύουν ότι η λύση είναι δίκαιη" έχει δηλώσει η Hilde Demarré, Λειτουργός

Πολιτικής στο Missing Children Europe, η οποία είναι επίσης εκπαιδευμένη οικογενειακή διαμεσολαβητής και έχει διακρίνει από πρώτο χέρι τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης στα παιδιά που επηρεάζονται.

Είναι επίσης μια πιο αποτελεσματική πρακτική: το 75% των υποθέσεων οικογενειακής διαμεσολάβησης στην Ευρώπη έχουν καταλήξει σε μερική ή πλήρη συμφωνία διαμεσολάβησης. Μια μελέτη ( http://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=IPOL-JURI_ET%282014%29493042 )του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 διαπίστωσε επίσης ότι η οικογενειακή διαμεσολάβηση μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και χρήμα για την επίλυση περιπτώσεων γονικής αρπαγής σε σύγκριση με άλλες διαδικασίες. Ωστόσο, παρά τα οφέλη αυτά, η διαμεσολάβηση παραμένει σχετικά άγνωστη στο κοινό.

Ο HFC και ΣΠΑΒΟ, ο οργανισμός Missing Children Europe, οι εθνικές οργανισμοί που υποστηρίζουν εξαφανισμένα παιδιά και τα δίκτυα διαμεσολαβητών, δρομολογούν διάφορες πρωτοβουλίες για την εβδομάδα διαμεσολάβησης, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της διαμεσολάβησης σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των διαμεσολαβητών αλλά και των επαγγελματιών όπως οι δικηγόροι, με τελικό σκοπό να λάβει την ίδια ευαισθητοποίηση και προώθηση από τα νομικά όργανα ως μία από τις καλύτερες λύσεις για την εξασφάλιση της ευημερίας του παιδιού.

Για περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία διαμεσολάβησης στη Κύπρο μπορείτε να καλέσετε στη Γραμμή Εξαφανισμένων Παιδιών 116000.

***

Σχετικά με τον Οργανισμό Missing Children Europe

Το Missing Children Europe (MCE) είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για εξαφανισμένα και σεξουαλικά εκμεταλλευόμενα παιδιά, αντιπροσωπεύοντας 31 οργανώσεις από 27 ευρωπαϊκές χώρες. Παρέχουν τη σύνδεση μεταξύ της έρευνας, των πολιτικών και των οργανισμών για την προστασία των παιδιών από κάθε είδους βία, κακοποίηση ή παραμέληση που προκαλείται ή που προκύπτει από την απώλεια τους.

Το Missing Children Europe συντονίζει το δίκτυο διασυνοριακών οικογενειακών διαμεσολαβητών που αποτελείται από 178 εκπαιδευμένους οικογενειακούς διαμεσολαβητές που βοηθούν στην πρόληψη και την επίλυση διασυνοριακών οικογενειακών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των γονικών αρπαγών. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διασυνοριακή οικογενειακή διαμεσολάβηση στην ιστοσελίδα: www.crossbordermediator.eu .

Τι είναι η διαμεσολάβηση και πώς λειτουργεί; Παρακολουθήστε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=3REL8zwnoXE  (YouTube: What is International Family Mediation?)