18η Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση και το “Hope For Children” CRC Policy Center θέλει να θίξει μία σημαντική πλευρά του προβλήματος, αυτήν της απόκρυψης και μυστικότητας.
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αποτελεί «το πιο καλά φυλαγμένο μυστικό» και έχει χαρακτηριστεί ως ο εφιαλτικότερος τρόπος έκφρασης της παιδικής κακοποίησης.
Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση σε μεγάλο ποσοστό ανήκει στην αθέατη εγκληματικότητα η οποία καλύπτεται από τη σιωπή των θυμάτων και την επιβολή των δραστών. Όταν μάλιστα τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι ανύπαρκτα, η κατάσταση γίνεται πιο οδυνηρή καθώς τα παιδιά δεν στέλνουν μηνύματα βοήθειας.
Τα παιδιά στην πλειοψηφία τους αποφεύγουν ή διστάζουν να μιλήσουν για ένα θέμα που θεωρούν απόλυτα προσωπικό, δυσάρεστο και επαίσχυντο. Κάποια μάλιστα θα το αποσιωπήσουν για πάντα (Tyler, 2002). Η έγκαιρη όμως αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για άμεση ενεργοποίηση του ποινικού μηχανισμού και την ταχεία θεραπευτική παρέμβαση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μακροχρόνιων συνεπειών της παραβίασης που υπέστη το παιδί. Το σημαντικότερο πράγμα που έχουν να κάνουν οι γονείς για το παιδί τους είναι να το πιστέψουν. Το παιδί έχει ανάγκη να ξέρει ότι υπάρχει κάποιος μεγάλος που το πιστεύει και που μπορεί να το βοηθήσει.
To Σπίτι του Παιδιού (ΣτΠ) έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες ολιστικής και εξειδικευμένης διαχείρισης του φαινομένου αυτού. Με την παροχή όλου του φάσματος των αναγκαίων υπηρεσιών, κάτω από την ίδια στέγη, το ΣτΠ επιδιώκει την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης με φιλικό προς το παιδί τρόπο, κατά τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία του μέσω πολυθεματικής προσέγγισης.
Το Hope For Children ανέλαβε τη λειτουργεία του ΣτΠ μετά από ανάθεση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και στο χώρο του ΣτΠ συνεργάζονται επαγγελματίες από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την Αστυνομία Κύπρου (ειδική ανακριτική ομάδα), τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, τις Ιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ τη συνολική επίβλεψη και χρηματοδότηση του έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
Το καινοτόμο αυτό Πρόγραμμα για την Κυπριακή πραγματικότητα, εντάσσεται στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας 2016-2019 και έχει δημιουργηθεί κατά το πρότυπο Barnahus («Σπίτι του Παιδιού») της Ισλανδίας και στη βάση ευρωπαϊκών καλών πρακτικών.
Παρ’ ολ’ αυτά, σίγουρα πολλά παιδιά εκεί έξω βρίσκονται απροστάτευτα κρατώντας τέτοια οδυνηρά μυστικά και είναι χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα τους «επιτρέψουν» να μιλήσουν έτσι ώστε να μπει τέλος στην κακοποίηση που υπόκεινται.
Τέλος, καλούμε το κοινό να παρακολουθήσει την ταινία μικρού μήκους “Watch Over Me”, με σκηνοθεσία της Leah Kayaleh, σενάριο και χρηματοδότηση από τους Leah Kayaleh και Rani Kayaleh, η οποία δημιουργήθηκε για σκοπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το πρόβλημα αυτό. Μπορείτε να βρείτε τη ταινία στον πιο κάτω σύνδεσμο:
www.youtube.com/watch?v=C5XnV8FhJ1M
Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα του “Hope For Children” CRC Policy Center μπορείτε να βρείτε στο www.uncrcpc.org.cy ή καλώντας στο 22 103234 ή στην 24ωρη Γραμμή Βοήθειας του Οργανισμού καλώντας δωρεάν στο 1466.