Έρχεται το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναδοχή στην Κύπρο

Το “Hope For Children” CRC Policy Center, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής, διοργανώνει το «1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναδοχή στην Κύπρο», υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, κας. Μαριλένας Ευαγγέλου. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024, μεταξύ των ωρών 08:30-16:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Πασχάλη Πασχαλίδη, του κτηρίου Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία. Με σλόγκαν «Ενώνουμε Φωνές, Ενισχύουμε την Αναδοχή», το Συνέδριο, θα αποτελέσει μια καινοτόμα πλατφόρμα συλλογής και ανταλλαγής απόψεων, φέρνοντας μαζί κυβερνητικούς λειτουργούς, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες του κλάδου από την Κύπρο και το εξωτερικό, ανάδοχους γονείς, πρώην ανάδοχα παιδιά καθώς και το ευρύ κοινό, σε μια συλλογική προσπάθεια για ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και συζήτησης βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με τον θεσμό της αναδοχής.  

Στο συνέδριο, άμεσα εμπλεκόμενοι θα προωθήσουν, μέσω συζητήσεων, κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με την υποστήριξη και κατάρτιση των ανάδοχων γονέων, καθώς και την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ευημερίας των ανάδοχων παιδιών. Ακαδημαϊκοί, θα παρουσιάσουν ευρήματα ερευνών, εστιάζοντας σε καινοτόμες προσεγγίσεις για την ενθάρρυνση της σωματικής, συναισθηματικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος αναδοχής. Εμπειρογνώμονες του τομέα, με πρακτική εμπειρία, θα ενισχύσουν τις συζητήσεις του Συνεδρίου, παρέχοντας πρακτικές στρατηγικές για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας και της υποστήριξης των ανάδοχων παιδιών. 

Στην ομάδα των κύριων ομιλητών συμμετέχουν: Δρ. Γιώργος Νικολαϊδης, Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στην Αθήνα, Ευδοκία Κουβαρά Σύμβουλος Παιδικής Προστασίας UNICEF Ελλάδας, Yamile M. Martí, Αν. Καθηγήτρια Επαγγελματικής Πρακτικής, Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Columbia Νέας Υόρκης, Θεανώ Καλλινικάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Julie Van Gysel, Προϊστάμενη Οργανισμού Foster Care East Flanders (Pleegzorg Oost‑Vlaanderen VZW) στο Βελγιο, και Μαρία Κυρατζή, Αν. Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Πέραν από την οπτική των επαγγελματιών, το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναδοχή στην Κύπρο του “Hope For Children” CRC Policy Center, θα ανοίξει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό, και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ανάδοχοι γονείς, και νέοι που έχουν περάσει από τον θεσμό της αναδοχής. Αυτή, η χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση, θα διασφαλίσει ότι θα ακουστούν σφαιρικά οι φωνές όσων επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα από την αναδοχή, προωθώντας μια ολιστική κατανόηση των προκλήσεων και των επιτυχιών.  

Σε δηλώσεις της η Εκτελεστική Διευθύντρια του “Hope For Children” CRC Policy Center, Άντρια Νεοκλέους ανέφερε: «Ο κεντρικός στόχος αυτού του διεθνούς συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου συνεργασίας, προωθώντας την ανταλλαγή επιτυχημένων πρακτικών και λύσεων και επιδιώκοντας να εμπνεύσει την αλλαγή. Ως Οργανισμός που εμπλέκεται στην εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής από το 2016,    επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ακόμα πιο υποστηρικτικού και αποτελεσματικού συστήματος αναδοχής». 

Τη διοργάνωση του Συνεδρίου στηρίζουν: XM (Πλατινένιος Χορηγός), Andrey & Julia Dashin’s Foundation και Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (Αργυροί Χορηγοί). Διαχρονικοί Υποστηρικτές οι εταιρείες Scorewarrior και Ελληνική Τράπεζα.

Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στo 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναδοχή στην Κύπρο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Hope For Children καλώντας στο 22 103234.