Επίσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφης Δράκου στο «Σπίτι του Παιδιού»

Ενημερωτική συνάντηση για το σημαντικό έργο που επιτελείται στο «Σπίτι του Παιδιού» (ΣτΠ) είχε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα. Στέφη Δράκου, με τη Διοίκηση του ανθρωπιστικού οργανισμού   “Hope For Children” CRC Policy Center που έχει αναλάβει από το 2017 τη στελέχωση και διαχείριση της συγκεκριμένης Δομής. Την κα. Δράκου, υποδέχθηκαν η Ανώτερη Εκτελεστική Διευθύντρια του οργανισμού κα. Άντρια Νεοκλέους, η κα. Κατερίνα Κληρίδου, εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και η κα. Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Συμβουλίου “ΦΩΝΗ”.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης o κ. Μάριος Νικολάου, Ανώτερος Κοινωνικός Λειτουργός του HFC στο Σπίτι του Παιδιού, ο κ. Άριστος Τσιάρτας, Α' Λειτουργός Υπουργείου Δικαιοσύνης, o κ. Σπύρος Γιαλλουρίδης, Νομικός Λειτουργός Υπουργείου Δικαιοσύνης και η κα. Νίκη Σανταμά, Ανώτερη Λειτουργός Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε ξενάγηση στους χώρους του «Σπιτιού του Παιδιού» και ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του που είναι σχεδιασμένη κατά το πρότυπο του Ισλανδικού μοντέλου «Barnahus», προσφέροντας ολιστικές υπηρεσίες για το παιδί και την οικογένεια του κάτω από την ίδια στέγη. Όπως αναφέρθηκε στην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, πρόκειται για ένα σπίτι “καταφύγιο” για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στη Κύπρο, αλλά και τις οικογένειές τους, το οποίο αποτελεί το μέρος στο οποίο λαμβάνουν την απαραίτητη κοινωνική και ψυχολογική στήριξη σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, δηλαδή τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την Αστυνομία, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την οικοδομική επέκταση του «Σπιτιού του Παιδιού» έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες για τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. H οικοδομική επέκταση του «Σπιτιού του Παιδιού» κρίθηκε σημαντική για την καλύτερη χωροταξική διαρρύθμιση του χώρου και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Η Άντρια Νεοκλέους, αφού ευχαρίστησε την έντιμη Υπουργό για την άριστη συνεργασία που αναπτύχθηκε, και επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για συνεχή εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε φιλικές προς αυτά διαδικασίες και εξειδικευμένες υπηρεσίες διασφαλίζοντας πάνω από όλα το καλύτερο τους συμφέρον .  

Από την πλευρά της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα. Στέφη Δράκου συνεχάρη τους παρευρισκόμενους για την επιτυχή λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, και ενημέρωσε για σημαντικές νομικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε ήδη αλλά και πρόκειται να προωθήσει το Υπουργείο της με σκοπό την ευκολότερη πρόσβαση των παιδιών σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.  

Το «Σπίτι του Παιδιού» λειτουργεί με την άμεση εμπλοκή και συστηματική συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, της Αστυνομίας Κύπρου, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας. Την επίβλεψη και την επιδότηση της λειτουργίας του έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας 2016-2019.