Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους “Νοιώθω Αυτοπεποίθηση”

Σε περισσότερους από 3.000 μαθητές σχολείων, ηλικίας από 10 έως 17 ετών, έχει απευθυνθεί μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Νοιώθω Αυτοπεποίθηση”, που ξεκίνησε το Dove στην Κύπρο το 2022, σε συνεργασία με τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό “Hope For Children” CRC Policy Center, με όραμα να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν μία θετική σχέση με το σώμα και τον εαυτό τους και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους, χωρίς να επηρεάζονται από άγχος και ανησυχία για την εμφάνισή τους. Το Dove και το “Hope For Children” παρουσίασαν τα αποτελέσματα, αλλά και τους επόμενους στόχους του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 15 Απριλίου, τελούσα υπό την αιγίδα της Έντιμης Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Ένα από τα μεγαλύτερα brans της Unilever παγκοσμίως, το Dove προβάλλει τα πρότυπα της αληθινής ομορφιάς για πάνω από 60 χρόνια, ενώ η διεθνής καμπάνια “Dove Self Esteem” («Νιώθω Αυτοπεποίθηση»), που ξεκίνησε το 2004 και συνεχώς εξελίσσεται, έχει εστιάσει στους νέους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην επιρροή και τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς των social media.   

Υιοθετώντας τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης, το πρόγραμμα για σχολεία που ανέπτυξαν στην Κύπρο το Dove και το “Hope For Children” με την έγκριση του ΥΠΠΑΝ, καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους. Οι εξειδικευμένοι λειτουργοί του ανθρωπιστικού οργανισμού, κατά τις επισκέψεις τους στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναλύουν μαζί με τα παιδιά το πώς τα ίδια αντιλαμβάνονται τα πρότυπα ομορφιάς  σήμερα και συζητούν μαζί τους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διαχειρίζονται τις όποιες πιέσεις δέχονται σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση και πώς αυτές επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή τους. Το πρόγραμμα «Νιώθω Αυτοπεποίθηση» απευθύνεται επίσης στους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς των μαθητών, παρέχοντάς τους πολύτιμα εργαλεία και μεθόδους ώστε να κατανοούν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα ζητήματα αυτοπεποίθησης των νέων.   

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, τόνισε τη στήριξη του Υπουργείου στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία για τους νέους και εξήρε το έργο του Dove και του Hope for Children. Ανάφερε επίσης «Η συνεργασία με φορείς όπως η εταιρεία Unilever Tseriotis Cyprus και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Hope for Children-CRC Policy Center συμβάλλει στην προσπάθεια υλοποίησης του στόχου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για ενίσχυση των μαθητών και των μαθητριών μας με δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις προκλήσεις της εποχής μας, τόσο στο προσωπικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο». 

Στόχος του προγράμματος να ενδυναμώσει 6.000 μαθητές έως το 2027   

Από την πλευρά του, ο Head of Marketing της Unilever Tseriotis Cyprus, Νίκος Μπενιουδάκης, μίλησε για τη μακροχρόνια δέσμευση της μάρκας Dove να συμβάλλει σε έναν κόσμο όπου η ομορφιά είναι πηγή αυτοπεποίθησης και όχι άγχους. «Στόχος της μάρκας Dove είναι, μέχρι το 2030, να βοηθήσει πάνω από 250 εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο να αγαπήσουν τον εαυτό τους και την εικόνα τους. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης εντάσσεται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νιώθω Αυτοπεποίθηση» που ξεκινήσαμε στην  Κύπρο. Με τη βοήθεια του εξαιρετικού συνεργάτη μας, “Hope For Children” CRC Policy Center, αλλά και με την πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου, έχουμε καταφέρει, μέσα σε διάστημα δύο ετών, να εκπαιδεύσουμε το 5% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συνεχίζοντας ακόμη πιο δυναμικά τις προσπάθειές μας, φιλοδοξούμε να φτάσουμε το 15% των μαθητών μας έως το τέλος του 2027, επηρεάζοντας θετικά την ανάπτυξη και την ενδυνάμωσή τους».   

«Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι το ισχυρότερο μέσο που έχουμε για να εξαλείψουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές χιλιάδων παιδιών στην Κύπρο. Γι’ αυτό και η πολύτιμη αυτή συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού μας, της Dove και του Υπουργείου συνεχίζεται και φέτος, υλοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε Γυμνάσια παγκύπρια, με στόχο να επωφεληθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός παιδιών και να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα βάσει των οποίων θα συνεχίσουμε τον σχεδιασμό δράσεων», ανέφερε η Εκτελεστική Διευθύντρια του “Hope For Children” CRC Policy Center, Άντρια Νεοκλέους. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα “Νοιώθω Αυτοπεποίθηση” του Dove, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το “Hope For Children” CRC Policy Center καλώντας στο 1466, καθώς και μέσω της 24/7 διαδικτυακής πλατφόρμας στο www.uncrcpc.org.cy.