Η Κύπρος παραλήπτης του βραβείου Crystal Scales of Justice 2023 του Συμβουλίου της Ευρώπης

O Ανθρωπιστικός Οργανισμός "Hope For Children" CRC Policy Center (HFC) και η Σχολή Δικαστών Κύπρου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την κατάκτηση του Βραβείου «Crystal Scales of Justice» 2023 του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία πολύ σημαντική αναγνώριση για την Κύπρο.

Η συμμετοχή στον συγκεκριμένο Διαγωνισμό έγινε από κοινού από το Hope For Children και τη Σχολή Δικαστών Κύπρου και η πρακτική που βραβεύθηκε αφορά το καινοτόμο εργαλείο «Πάμε Δικαστήριο» (KiCGame) για την προετοιμασία παιδιών – ευάλωτων μαρτύρων για τη συμμετοχή τους σε δικαστικές διαδικασίες. Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Hope For Children και του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Δρ. Μαριλένα Κυριακίδου, Αν. Καθηγήτρια στο εν λόγω Πανεπιστήμιο να ηγείται ως επικεφαλής ερευνήτρια αυτού του έργου και με συντονισμό από πλευράς HFC της ανώτερης κλινικού ψυχολόγου, Ιωάννας Δρουσιώτου. 

Την πρόταση υποστήριξαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου καθώς και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το εργαλείο υποστηρίζεται επίσης και από άλλες δημόσιες Αρχές, που εμπλέκονται στη διαχείριση περιπτώσεων βίας ενάντια στα παιδιά όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Η βράβευση έγινε στο Παρίσι, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας, στην παρουσία του κ. Eric Dupond-Moretti, Υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας, του κ. Pap Ndiaye, Πρέσβη και Μόνιμου Αντιπροσώπου της Γαλλίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, του κ. Christophe Poirel, Διευθυντή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Προέδρου του CEPEJ κ. Francesco Depasquale. Μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, η οποία απαρτιζόταν από εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο της δικαιοσύνης παρευρέθηκαν στην τελετή για να επεξηγήσουν την επιλογή τους.  

Το Hope For Children εκπροσώπησε η Εκτελεστική Διευθύντριά του κα Άντρια Νεοκλέους, και τη Σχολή Δικαστών, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στη τελετή παρευρέθηκε επίσης η Δρ. Αλεξία Ζάλαφ, Αν. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του KiCGame, και η συνεργάτης του Οργανισμού κα. Στέλλα Χατζηιωάννου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελληνίδων Κυριών Ένωσις. 

Ο κ. Ερωτοκρίτου, στην παρουσίασή του στην Τελετή σημείωσε ότι «το εργαλείο “Πάμε Δικαστήριο” εμπίπτει στην ευρύτερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένα σύστημα Φιλικής προς τα Παιδιά Δικαιοσύνης που διαφυλάσσει όχι μόνο την αρχή της δέουσας νόμιμης διαδικασίας, αλλά και ένα σύστημα το οποίο σέβεται τα δικαιώματα των παιδιών συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος να κατανοεί τη δικαστική διαδικασία».

Η κα. Άντρια Νεοκλέους κατά την αποδοχή του βραβείου ανέφερε σχετικά: «Όσο υπάρχουν νομικά συστήματα που απαιτούν από παιδιά να συμμετέχουν σε δικαστικές διαδικασίες, είναι καθήκον μας να εξασφαλίσουμε ότι ο δρόμος τους μέσα από αυτήν τη διαδικασία είναι όσο πιο ομαλός γίνεται. Γι' αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη διεθνή εφαρμογή του παιχνιδιού Kids in Court, αγγίζοντας τις ζωές όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών που επηρεάζονται».

Επί της ευκαιρίας αυτής, ο ιδρυτής του Hope For Children, κ. Joseph Borghese, τόνισε πως «Αυτή είναι μια υψηλής σημασίας αναγνώριση για το έργο που γίνεται στην Κύπρο στον τομέα των δικαιωμάτων των παιδιών, και προτρέπουμε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει βιώσιμη συγχρηματοδότηση για τέτοιες πρωτοβουλίες, ευθυγραμμιζόμενη με τη δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την πολιτική κοινωνικής συνοχής». 

Το βραβείο θεωρείται πολύ τιμητικό για την Κύπρο, γιατί στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος Οργανισμοί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, για τη φετινή έκδοση του διαγωνισμού, υποβλήθηκαν συνολικά 48 προτάσεις από 17 χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την προστασία των θυμάτων και την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης.

Οι εκπρόσωποι των βραβευθέντων προτάσεων θα κληθούν να τις παρουσιάσουν στην Ολομέλεια του CEPEJ (European Commission for the Efficiency of Justice) στις αρχές Δεκεμβρίου 2023. 

Ως νικήτρια χώρα του φετινού διαγωνισμού, η Κύπρος θα διοργανώσει την τελική Τελετή για την απονομή της 13ης Έκδοσης του Βραβείου, τον Οκτώβριο του 2025.


Περισσότερα για το εργαλείο «Πάμε Δικαστήριο»: Πρόκειται για ψυχομετρικό εργαλείο που έχει τη μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού ως ένα μέσο υποστήριξης παιδιών που πρόκειται να συμμετάσχουν σε δικαστικές διαδικασίες με στόχο να προετοιμάσει ψυχολογικά και να εξοικειώσει το παιδί μέσω του παιχνιδιού και με φιλικό προς αυτό τρόπο, με το νέο περιβάλλον που αναμένεται να συναντήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας. 

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις από επαγγελματίες πρώτης γραμμής σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την προετοιμασία των παιδιών για το δικαστήριο (Kyriakidou et al. 2022). Για την έκδοση στα Ελληνικά, όλες οι πληροφορίες και το οπτικό υλικό που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι έχουν διαμορφωθεί βάσει του νομικού πλαισίου και τρόπου λειτουργίας των δικαστηρίων στη Κύπρο.

Το KiCGame χρησιμοποιεί το μοντέλο Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας Εστιασμένη στο Τραύμα (Cohen et al., 2017), εκπαιδευτικά προγράμματα για την εμφάνιση των παιδιών στο δικαστήριο (Nathanson & Saywitz, 2015) και πολυάριθμες διεθνείς οδηγίες (π.χ. Crown Prosecution Service στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Τα προαναφερόμενα εφαρμόζονται στο KiCGame, ακολουθώντας εισηγήσεις για την ανάπτυξη περίπλοκων παρεμβάσεων (O'Cathain et al. 2019).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Hope For Children στο 22103234. 


Images by Dylan MARCHAL / Ministère de la Justice