Ας κάνουμε τον κύκλο εμπιστοσύνης ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ασφαλή για τα παιδιά

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, το “Hope For Children” CRC Policy Center τονίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης συμβαίνει μέσα στον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού. Όταν η βία ασκείται από άτομο που τα παιδιά γνωρίζουν, θαυμάζουν, εμπιστεύονται, ακόμα και αγαπούν, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά να το αποκαλύψουν και να ξεπεράσουν τη κακοποίηση.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών μπορεί να συμβεί στο σπίτι, στο σχολείο, κατά τη διάρκεια εξω-σχολικών δραστηριοτήτων, στους δρόμους, μέσω τηλεφώνου, διαδικτυακής κάμερας αλλά και στο διαδίκτυο γενικότερα.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στις πλείστες περιπτώσεις (70 με 85 %) ασκείται από κάποιον που το παιδί γνωρίζει, βρίσκεται στον κύκλο εμπιστοσύνης του, και προκαλεί μακροχρόνια ζημιά στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Στο 90% των περιπτώσεων, οι πράξεις σεξουαλικής βίας δεν καταγγέλλονται στην αστυνομία.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν και τα δεδομένα που αφορούν τη Κύπρο, μέσα από τα στατιστικά που διατηρεί το Σπίτι του Παιδιού. Η κα. Άντρια Νεοκλέους, Διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τομέα του οργανισμού ανέφερε πως: «Κατά το 2020, το Σπίτι του Παιδιού παγκύπρια έλαβε παραπομπές για να εξυπηρετήσει 324 παιδιά. Από αυτά, σε 113 περιπτώσεις η σχέση του παιδιού με τον ύποπτο ήταν ενδοοικογενειακή (δηλαδή, μητέρα, πατέρας, πατριός, συμβίος/α, μητριά, αδελφή/ος, παππούς, γιαγιά κ.α.), και σε 135 περιπτώσεις παιδιών ο ύποπτος ήταν οικείο ή γνωστό τους άτομο. Ως εκ τούτου, πέραν του 70% των περιπτώσεων που καταγγέλθηκαν στη Κύπρο τα παιδιά γνώριζαν τον θύτη.»

Η διαχείριση της λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού (ΣτΠ) ανατέθηκε το 2017 στο Hope For Children από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και την εποπτεία και επιδότηση του έχουν αναλάβει οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ). Το υποστατικό που στεγάζει το ΣτΠ έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο από το Σωματείο Ελληνίδων Κυριών «Ένωσις» τα μέλη του οποίου στηρίζουν ενεργά το εν λόγω έργο. Κάτω από την ίδια στέγη, και εφαρμόζοντας μία πολυθεματική προσέγγιση, συνεργάζονται επαγγελματίες από το HFC, τις ΥΚΕ, την Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με σκοπό τη διερεύνηση και τη παροχή υπηρεσιών στήριξης και αποκατάστασης σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Από τη λειτουργία του μέχρι σήμερα, το ΣτΠ παρείχε υπηρεσίες σε 1,176 παιδιά. Ενώ μόνο για το 2021, μέχρι σήμερα, έχουν ληφθεί πέραν των 421 παραπομπών.

To Hope For Children, υλοποιεί καθημερινά δράσεις που στοχεύουν τόσο στη πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια στα παιδιά. Διαχειρίζεται τη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, υλοποιεί ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία παγκύπρια, λειτουργεί γραμμές βοήθειας και έχει σημαντική παρουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ανταλλαγή πληροφοριών, διαμόρφωση πολιτικών και ανάπτυξη τεχνογνωσίας. Συγκεκριμένα, έχει παρουσία με το καθεστώς παρατηρητή στην Επιτροπή Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου PROMISE Barnahus Network και είναι ο επίσημος συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία Ένα στα Πέντε. 

Για τη πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων, τη καταδίκη των θυτών και τη προστασία των θυμάτων, ολόκληρη η κοινωνία χρειάζεται να μην αποφεύγει αυτή τη μάστιγα, αλλά να τη φέρει στο φως, να συζητήσει τρόπους και να λάβει πρακτικά μέτρα για να ανταποκριθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 22103234 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy