“19 Μέρες Ακτιβισμού Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών” από το Hope For Children

“Η επένδυση στη παιδική προστασία και στην ευημερία των παιδιών δεν είναι επιλογή αλλά επείγουσα ανάγκη” - Άντρια Νεοκλέους, Εκτελεστική Διευθύντρια Hope For Children 

Από την 1η έως την 19η Νοεμβρίου, ο διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center ανακοινώνει την υλοποίηση της παγκόσμιας εκστρατείας 19 Μέρες Ακτιβισμού για την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών και νέων. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, ο οργανισμός θα επικεντρωθεί σε δράσεις που στοχεύουν στην πρόληψη κάθε μορφής βίας κατά των παιδιών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ζητήματα κακοποίησης και τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

  • Eνημερωτικές Εκδηλώσεις: Παρουσιάσεις και συζητήσεις στα ΜΜΕ με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την κατανόηση των εκφάνσεων της βίας που πλήττει τα παιδιά.
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε σχολεία που απευθύνονται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, με έμφαση στην αναγνώριση, πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής κακοποίησης.
  • Πανηγύρι Χαράς: το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 Νοεμβρίου 2024 στην Πλατεία Ελευθερίας, από τις 12:00 έως τις 17:00, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λευκωσίας, κ. Προύντζου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από παιδικές χορωδίες, χορευτικές παραστάσεις, αθλητικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις, για τους μικρούς και μεγάλους μας επισκέπτες.
  • Συμβουλευτική και Υποστήριξη: Προώθηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχει σε παιδιά και οικογένειες, όπως και της Γραμμής Βοήθειας 1466 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση δωρεάν και ανταποκρίνεται σε θέματα παιδικής προστασίας. 

Η κακοποίηση των παιδιών παραμένει ένα παγκόσμιο φαινόμενο με βαθιές συνέπειες για την ανάπτυξη και την ψυχολογία των παιδιών. 

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, περίπου ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ ένας στους τέσσερις ανηλίκους αναφέρει ότι έχει υποστεί σωματική κακοποίηση πριν από την ενηλικίωσή του. 

Χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε εμπόλεμες συγκρούσεις, ενώ ακόμη περισσότερα σήμερα αναγκάζονται να ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. 

Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι για τα παιδιά αυξάνονται: πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι το 15% των παιδιών έχει αναφέρει ότι υπήρξε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, ενώ οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών εντόπισαν 32 εκατομμύρια αναφορές εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το 2022. 

Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων παιδικής κακοποίησης που καταγράφονται έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με μόνο ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών να καταγγέλλονται και να ερευνώνται.

Στην Κύπρο, παρατηρούνται οι ίδιες τάσεις. Όσο αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, το Σπίτι του Παιδιού το 2023 έλαβε αναφορές σεξουαλικής βίας που αφορούσαν 469 παιδιά, ενώ το 2024 μέχρι τον Οκτώβριο έλαβε 330 αναφορές. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Κλάδου Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, κατά το 2023 διαχειρίστηκαν 203 υποθέσεις και υπήρξαν 106 ανήλικα θύματα, και για το 2024 μέχρι και τις 31/10/24 διαχειρίστηκαν 161 υποθέσεις και υπήρξαν 96 ανήλικα θύματα. 

“Η επένδυση στη παιδική προστασία και στην ευημερία των παιδιών δεν είναι επιλογή αλλά επείγουσα ανάγκη” δήλωσε σχετικά η Άντρια Νεοκλέους, Εκτελεστική Διευθύντρια του Hope For Children και πρόσθεσε “Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να ενισχυθούν οι δομές και μηχανισμοί στήριξης για τα παιδιά και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε να μειωθεί η κακοποίηση και να δοθεί φωνή στα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια.”


Περισσότερα για την εκστρατεία «19 Μέρες Ακτιβισμού για την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών και νέων»: Η εκστρατεία «19 Μέρες Ακτιβισμού» αποτελεί μια πρωτοβουλία του Women's World Summit Foundation με έδρα στη Γενεύη, Ελβετία. Πρόκειται για ένα πολυθεματικό κάλεσμα για οργάνωση και δράση με στόχο την αλλαγή κοινωνικών συμπεριφορών, την εκπαίδευση και την κινητοποίηση διαφόρων οργανισμών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των νέων και των παιδιών – για να εμπλακούν στην πρόληψη μίας ή περισσότερων από τις 19 θεματικές κακοποίησης, όπως είναι ο εκφοβισμός, η σεξουαλική κακοποίηση, η σωματική τιμωρία, το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM), η παραμέληση και τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις.