Διεθνής Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά - Οι γραμμές βοήθειας του Hope For Children για τα παιδιά της Κύπρου

Κάθε χρόνο, στις 17 Μαΐου γιορτάζεται και τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοήθειας για παιδιά. Οι γραμμές βοήθειας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, λόγω του ότι προσφέρουν προστασία και παρέχουν στήριξη σε παιδιά και σε νέους, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να εισακουστούν και να βοηθηθούν άμεσα για θέματα τα οποία τους απασχολούν.

Συγκεκριμένα, οι γραμμές βοήθειας είναι καθοριστικές για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την υποστήριξη θυμάτων διαφόρων ευαίσθητων θεμάτων. Τέτοιες υπηρεσίες, συλλέγουν και αναλύουν αξιόπιστα δεδομένα που αφορούν ευαίσθητα θέματα με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών. Επιπρόσθετα, οι γραμμές βοήθειας συνεισφέρουν στην ακριβή παρακολούθηση και επίδραση σημαντικών δράσεων που λαμβάνουν μέρος σε τοπικό, περιφερειακό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το έργο που επιτελείται στον τομέα αυτό.

Ο απώτερος στόχος της γραμμής βοήθειας για τα παιδιά, είναι να βελτιώσει τη ζωή τους και την ποιότητα της καθημερινότητας τους, επιτρέποντας τους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους μέσα στην κοινωνία για την ευημερία τους.

Το “Hope For Children” CRC Policy Center ως ανθρωπιστικός οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες για τη στήριξη των παιδιών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, λειτουργεί τις ακόλουθες Γραμμές Βοήθειας:                                                                                                                                                                                                    

  • Γραμμή βοήθειας Hope For Children 1466: Δωρεάν τηλεφωνική στήριξη σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειες στην Κύπρο. H γραμμή βοήθειας λειτουργεί επί 24ωρης βάσης κάθε μέρα και τα Σαββατοκύριακα και παρέχει ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη, συμβουλές και καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών.
  • Ευρωπαϊκή γραμμή βοήθειας για παιδιά και εφήβους 116111: Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 και κάθε Σάββατο από τις 9:30 έως τις 14:00. Στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας λειτουργεί με τη συνεργασία των HFC και ΣΠΑΒΟ. Η γραμμή παρέχει την ευχέρεια στους ανήλικους να μιλήσουν για οτιδήποτε τους απασχολεί.
  • Ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000: Λειτουργεί σε 24ωρη βάση 365 ημέρες το χρόνο. Η γραμμή βοήθειας 116000 στοχεύει στην πρόληψη αλλά και τον χειρισμό περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών και στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης για τους συγγενείς των παιδιών που αγνοούνται. Η γραμμή λειτουργεί με τη συνεργασία των HFC και ΣΠΑΒΟ, και με πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία Κύπρου.

Το HFC είναι μέλος του Child Helpline International (CHI), διεθνή οργανισμού με 166 μέλη από 139 χώρες και εδάφη σε όλο τον κόσμο. Το CHI συντονίζει πληροφορίες, γνώσεις και δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν συστήματα προστασίας των παιδιών παγκοσμίως, καθώς και για να βοηθήσουν τα μέλη τους να προωθήσουν τα δικαιώματα των παιδιών. Είναι επίσης μέλος της Ομοσπονδίας Εξαφανισμένων Παιδιών στην Ευρώπη (Missing Children Europe).