Κέντρο Διαμεσολάβησης Κοινωνικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης

Κέντρο Διαμεσολάβησης

Το Κέντρο Διαμεσολάβησης μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να αναπτύξουν περιεκτικά σχέδια για τα παιδιά τους σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον τους. Οι συμμετέχοντες βοηθούνται από το διαμεσολαβητή προστασίας του παιδιού να επιλύσουν τις διαφωνίες τους. Ο διαμεσολαβητής προστασίας του παιδιού δημιουργεί επιλογές για επίλυση της διαφωνίας και αναπτύσσει ένα αμοιβαία αποδεκτό σχέδιο που ανταποκρίνεται στα ζητήματα προστασίας που έχουν καθοριστεί.

Πώς δουλεύει η Διαμεσολάβηση για την Προστασία των Παιδιών;

Η διαμεσολάβηση για την προστασία των παιδιών εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν ανησυχίες για την προστασία του παιδιού και προϋποθέτει τη συγκατάθεση όλων των μερών να συμμετέχουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης. Ο διαμεσολαβητής προστασίας του παιδιού συναντά ατομικά το κάθε μέρος για να πετύχει μια καθαρή κατανόηση των θεμάτων από την κάθε ξεχωριστή προοπτική. Γίνονται συλλογικά ραντεβού διαμεσολάβησης για να δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες και στον κοινωνικό λειτουργό να απευθυνθούν σε θέματα που τέθηκαν, σε ένα ανοικτό, ασφαλές και αγώγιμο περιβάλλον για διάλογο και να αναπτύξουν ένα σχέδιο για το παιδί που να ικανοποιεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης για την Προστασία των Παιδιών;

Η διαδικασία διαμεσολάβησης για την προστασία των παιδιών είναι εμπιστευτική και τίποτα απ’ όσα λέγονται ή γίνονται στις συνεδρίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο, με εξαίρεση την αναφορά επίτευξης συμφωνίας από τον διαμεσολαβητή προστασίας του παιδιού. Ο ρόλος του διαμεσολαβητή είναι ουδέτερος και ανεξάρτητος, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και των δύο μερών, των γονέων και του παιδιού, στοχεύοντας να επιτύχει μια θετική σχέση του παιδιού με το οικογενειακό του περιβάλλον. Η διαμεσολάβηση για την προστασία των παιδιών μπορεί ν’ απευθυνθεί σε ένα ευρύ φάσμα ανησυχιών για την προστασία του παιδιού, που πηγάζουν από την κηδεμονία και ρυθμίσεις πρόσβασης μεταξύ γονέων ή άλλων μελών της οικογένειας, μέχρι και τους όρους ενός διατάγματος επιτήρησης και το μακροχρόνιο σχεδιασμό για υπό φροντίδα παιδιά, σε συγγενικές διευθετήσεις ή σε προτεινόμενες θετές οικογένειες. Η διαδικασία διαμεσολάβησης για την προστασία των παιδιών μπορεί επίσης να είναι διαθέσιμη σε οικογένειες μέσω δικαστικών διαδικασιών ή ως παρακολούθηση σχεδίων που ήδη έγιναν.

Κοινωνική και Ψυχολογικής Υποστήριξης

Όλοι έχουν το δικαίωμα για συναισθηματική και συμβουλευτική υποστήριξη για να ξεπεράσουν το τραύμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα σοβαρό έγκλημα. Το να βρίσκεσαι σε άγνοια για το πού βρίσκεται το παιδί σου ή για το πώς του/της συμπεριφέρονται είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.  Η οικογένεια μπορεί να αποτελέσει πηγή υποστήριξης, ενθάρρυνσης και αγάπης. Δυστυχώς μερικές φορές οι ενδοοικογενειακές σχέσεις δοκιμάζονται και κάποια μέλη νιώθουν απομόνωση ή παραμέληση. Η συμβουλευτική για οικογένειες μπορεί να βοηθήσει όταν γονείς και παιδιά έρθουν αντιμέτωποι με ένα διαζύγιο ή αποχωρισμό από τον ένα γονιό, όταν ένα παιδί εξαφανίζεται, απαγάγεται ή ακόμα και όταν υπάρχουν περιστατικά εκφοβισμού. Πολλές οικογένειες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες και είναι τότε που οι γονείς επικοινωνούν με τον Οργανισμό “Hope For Children” CRC Policy Center για υποστήριξη.

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να επικοινωνήσεις με τον Οργανισμό, θα έρθεις σε επαφή με έναν σύμβουλο που θα σου προσφέρει υποστήριξη η οποία θα είναι μη επικριτική και θα διατηρηθεί πλήρης εμπιστευτικότητα. Ο σύμβουλος θα ενθαρρύνει όλους όσους προσέρχονται στον Οργανισμό, εφόσον το επιθυμούν, να εκφράσουν την άποψή και τα συναισθήματά τους. Η εμπειρία της Συμβουλευτικής είναι διαφορετική για τον καθένα, και το τι θα συμβεί στις δικές σου συνεδρίες θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το τί ελπίζεις εσύ ο ίδιος να πάρεις από αυτήν την εμπειρία και από τις ιδιαίτερες ανάγκες της οικογένειάς σου. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ως οικογένεια, οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία, η Οικογενειακή Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ενδο – οικογενειακή επικοινωνία, κατανόηση και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Όταν οι οικογένειες περνάνε από διάφορες αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολη η προσαρμογή στις νέες καταστάσεις. Η Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας στο να μάθουν να υποστηρίζουν το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια αυτών των δυσκολιών, στη μείωση των μεταξύ τους συγκρούσεων και διαφωνιών και στην ενίσχυση του δεσμού τους ως οικογένεια.

Η επαγγελματική Συμβουλευτική  μπορεί να φανεί εξαιρετικά βοηθητική για τους γονείς και τις  οικογένειες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να τα βγάλουν πέρα με συναισθήματα φόβου, κατάθλιψης, πένθους, απομόνωσης, θυμού και απόγνωσης. Μπορεί να πιστεύεις πως εσύ και η οικογένειά σου μπορείτε ή πρέπει να ξεπεράσετε την κρίση, αλλά δεν είστε υποχρεωμένοι να την αντιμετωπίσετε μόνοι. Ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειάς σας στην αναζήτησή τους για υποστήριξη και συμβουλευτική.

Αυτές οι Υπηρεσίες προσφέρονται σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους όπως για παράδειγμα σε ασυνόδευτους ανήλικους, θύματα εκφοβισμού, σεξουαλικής κακοποίησης και σε περιπτώσεις διακανονισμών διαζυγίων. Το “Hope For Children” CRC Policy Center συναντιέται προσωπικά με όλους όσους το επιθυμούν για να αναγνωριστούν οι νομικές ανάγκες του καθενός και να γίνει ενημέρωση για τα δικαιώματα τους. Παράλληλα, το “Hope For Children” CRC Policy Center έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την εγκαθίδρυση ενός κοινού εθνικού συτήματος υποστήριξης θυμάτων. Επί του παρόντος ξεκινάει μέσω της Νομικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και η δημιουργία ενός Δικτύου Υποστήριξης Θυμάτων για να δημιουργηθεί η Γραμμή 116006 για Θύματα Αξιόποινων Πράξεων.