Pokémon Go: Ένας οδηγός με πληροφορίες και συμβουλές για να προστατευθούν τα παιδιά που χρησιμοποιούν το Pokémon Go

Το Pokemon Go είναι ένα παιχνίδι όπου μαζεύεις και ανταλλάζεις χαριτωμένα πλάσματα που ονομάζονται Pokemon (Pokemon Monsters).

Είναι ένα από τα πρώτα δημοφιλή παιχνίδια τα οποία χρησιμοποιούν την  ''επαυξημένη πραγματικότητα '' -  μία μίξη της πραγματικής ζωής και του διαδικτυακού κόσμου. Το παιχνίδι κάνει να φαίνεται ότι το Pokemon εμφανίζεται στην πραγματική ζωή σε διάφορα μέρη χρησιμοποιώντας το GPS και την κάμερα του κινητού τηλεφώνου του χρήστη.

Είναι είδη πολύ δημοφιλές στην Αυστραλία και Αμερική και έχει βρεθεί στην επικαιρότητα στις ειδήσεις ‘όλον τον ΜΜΕ ανά τον κόσμο.

Παρακάτω επισημαίνουμε τους βασικότερους κινδύνους και μερικά tips για την ασφάλεια τον παιδιών που χρησιμοποιούν αυτό το παιχνίδι.

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΟΚΕΜΟΝ

ΠΟΚΕΜΟΝ

 Τα Ποκεμον (Τέρατα Τσέπης) είναι μικρά πλάσματα που μπορούν να συλληφθούν από Εκπαιδευτές Ποκεμον χρησιμοποιώντας μια μικρή σφαιρική συσκευή που ονομάζεται σακί -μπάλα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι Ποκεμον, με διαφορετικές κινήσεις, ικανότητες και στατιστικά. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να συλλάβεις όσα περισσότερα Ποκεμον και να κερδίσεις όσα περισσότερα «γυμναστήρια» μπορείς ώστε να γίνεις ο Αφέντης των Ποκεμον

Γυμναστήρια Ποκεμον

 Τα Γυμναστήρια Ποκεμον είναι κτίρια που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο όπου εκπαιδευτές Ποκεμον μπορούν να εκπαιδεύσουν και να ανταγωνιστούν. Τα  Γυμναστήρια Ποκεμον συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους συνάντησης, όπως πάρκα ή εκκλησίες και μνημεία. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας ένα στυλ Google χάρτη παιχνιδιού που σας δείχνει που το Ποκεμον και οι  τοποθεσίες είναι σε τοποθεσία της πραγματικής ζωής.

Σακί- μπάλα

Το σακί- μπάλα είναι μια σφαιρική συσκευή που χρησιμοποιείται για να συλλάβει Ποκεμον. Το σακί μπάλα ρίχνεται στα Ποκεμον και όταν τα χτυπήσει, τα Ποκεμον αναρροφώνται μέσα.

Ποκεντεξ

Το Ποκεντεξ είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που αποθηκεύει τα δεδομένα των Ποκεμον από την στιγμή που θα συλληφθούν. Ο εκπαιδευτής Ποκεμον πρέπει να προσπαθήσει να γεμίσει το Ποκεντεξ συλλαμβάνοντας τους     διάφορους τύπους Ποκεμον.

 

Οι κίνδυνοι:

Υπάρχουν πολλά καλά στοιχεία που αφορούν αυτό το παιχνίδι και δεν είναι τυχαίο που έγινε τόσο δημοφιλές αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση για τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν για τα παιδιά.

  • Γνωρίζουν άτομα που δεν έχουν ξαναδεί:

Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο να φέρνει σε επαφή ανθρώπους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, έτσι δεν γνωρίζεις ποιον θα συναντήσουν.

  • Υπάρχουν κίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών:

Είναι εύκολο να ξεχαστούν να κοιτάξουν τον προορισμό τους. Υπάρχουν είδη ιστορίες ατόμων όπου καταλήξαν σε μέρη που δεν είναι ασφαλή για ένα παιδί.

  • Μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα:

Το παιχνίδι ενσωματώνει αγορές και άλλα κίνητρα για την βελτίωση της θέσης του χρήστη που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 95.50€ (14,500 Pokecoins). Βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι θα εγκατασταθεί χωρίς την επιλογή αγορών.

  • Πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα:

Το Pokemon Go ζητά προσωπικές πληροφορίες για το παιδί σας όπως την ημερομηνία γέννησης και την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι οποίες ζητείται να εισάγουν ή να λάβουν μέσω των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης. Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επικοινωνήσουν με τους δημιουργούς του παιχνιδιού και να τους ζητήσουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις προσωπικές πληροφορίες.

 

 

Συμβουλές για να μείνετέ ασφαλείς

 

Εξερευνήστε μαζί με το παιδί σας

Με τα μικρότερα παιδιά, ίσως είναι καλύτερα να παίξετε το παιχνίδι μαζί τους και να εξερευνήσετε πως ακριβώς λειτουργεί. Μεγαλύτερα παιδία ίσως να θέλουν να παίξουν το παιχνίδι μόνα τους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να τους εξηγήσετε τους πιθανούς κίνδυνους.. 

 

Καθιερώστε βασικούς κανόνες

 Μιλήστε στα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν στο να συναναστρέφονται με αγνώστους και να καταλήγουν σε περιοχές που δεν ξέρουν. Βάλτε κάποια όρια, όπως: 

  • Πάρτε μια ακόμη μπαταρία τηλεφώνου μαζί σας, το παιχνίδι χρειάζεται πολύ ενέργεια με αποτέλεσμα να τελειώνει η μπαταρία γρήγορα άλλα με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί να χαθούν χωρίς και να μην έχουν μπαταρία.
  • Μείνετέ με φίλους
  • Άλλοι παίκτες μπορεί να γίνουν ανταγωνιστικοί για αυτό να είσαστε προσεκτικοί
  • Καθιερώστε ένα μέρος που θα παίζεται το παιχνίδι από πριν

 

 

Απενεργοποιήστε τη δυνατότητα αγορών μέσο του λογισμικού

 Για να αποφευχθούν απρόσμενοι λογαριασμοί ελέγξτε εάν τα δικαιώματα του λογισμικού έχουν καταχωρηθεί σωστά. 

Προϊόντα Apple
Επιλέξτε  Family Sharing και Ask to Buy, έτσι ώστε να δίνεται την συγκατάθεση σας πριν από οποιαδήποτε αγορά. 

Βρείτε το στο: Settings > iCloud > Family και επιλέξτε το όνομα του μέλους της οικογένειας σας και μετά επιλέξτε Ask to Buy.

Android:
Εγκαθιδρύστε μια οικογενειακή ομάδα που συμπεριλαμβάνει μια μέθοδο πληρωμής και το άτομο που έχε την δικαιοδοσία να κάνει αυτή την πληρωμή.  

Βρείτε το στο : Subscribe > Family > Set up family > Get started

 

Προστατέψτε τα προσωπικά δεδομένα του παιδιού σας

 

Για να γίνει εγγραφή, το παιδί σας πρέπει να εισάγει την ημερομηνία γέννησης του αλλά και το e-mail του. 

Παρόλα αυτά, οι γονείς μπορούν να ζητήσουν ότι αυτές οι πληροφορίες πρέπει να κρατηθούν ασφαλείς. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς να γίνει αυτό στο  privacy policy του παιχνιδιού. 

 

Πηγή: http://www.nspcc.org.uk/