Διεπιστημονική Εκπαίδευση για το Σπίτι του Παιδιού στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου, η πρώτη εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών (λειτουργών υγείας, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, αστυνομικών κ.ά) που έρχονται σε επαφή με παιδιά θύματα σεξουαλικής βίας. Το Σπίτι του Παιδιού, που βασίζεται στο ισλανδικό μοντέλο Barnahus, θα δώσει στα παιδιά της Κύπρου πρόσβαση σε ένα πιο φιλικό προς αυτά υποστηρικτικό πλαίσιο. H τριήμερη εκπαίδευση διοργανώθηκε από το “Hope For Children” CRC Policy Center και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ενώ φιλοξενήθηκε από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης.

Τις εκπαιδεύσεις έκαναν η Διευθύντρια του ισλανδικού προτύπου Barnahus, κα. Ólöf Ásta Farestveit και η κλινική ψυχολόγος του Barnahus, κα. Paola Cardenas. Η κα. Farestveit δουλεύει στο Barnahus από το 2001 ως  και από τη θέση της Διευθύντριας του Barnahus από το 2007. Έχει διεξάγει πάνω από 700 συνεντεύξεις με παιδιά 3-18 ετών σε υπό διερεύνηση περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Έχει επίσης γράψει το βιβλίο “Verndum þau” (Ας τα προστατεύσουμε), που αφορά στους τρόπους διαχείρισης περιστατικών παραμέλησης ή βίας κατά των παιδιών. Η κα. Paola Cardenas εργάζεται ως ψυχολόγος και οικογενειακός σύμβουλος στο Barnahus από το Φεβρουάριο του 2014.  

Στις εκπαιδεύσεις συμμετείχαν η Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Υγείας, η Αστυνομία, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας - εκπρόσωποι από τα Κεντρικά αλλά και τα επαρχιακά γραφεία όλων των πόλεων. Παρούσα στην εκπαίδευση ήταν και η Διευθύντρια των Υπηρεσιών, κα. Κούλουμου. Παράλληλα εκεί ήταν και όλοι οι υπάλληλοι του "Hope For Chidren" CRC Policy Center που θα στελεχώσουν το Σπίτι του Παιδιού.  

Στόχος των εκπαιδεύσεων αυτών ήταν να ενημερώσουν τους εμπλεκόμενους φορείς για το πώς λειτουργεί ένα “Σπίτι του Παιδιού”, να τους μάθουν πως πρέπει να γίνεται η  συνέντευξη  με ένα παιδί που έχει πέσει θύμα κακοποίησης αλλά και να τους αναλύσουν τις θεραπευτικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Η πολύχρονη εμπειρία και της κα. Farestveit στην αντίστοιχη ισλανδική δομή, είναι το σημαντικότερο εκπαιδευτικό εργαλείο των εκπαιδεύσεων που διεξάγονται.  

Η κ. Αναστασία Παπαδοπούλου, παραχώρησε το χρηματικό ποσό των €10,548.00, από την βράβευσή του κοινωνικού της έργου στα «Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς» για την κάλυψη των εξόδων των διεπιστημονικών αυτών εκπαιδεύσεων. Το Σπίτι του Παιδιού θα συντονίζει το “Hope For Children” CRC Policy Center σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την Αστυνομία αλλά και κάθε εμπλεκόμενο φορέα.  

 

Γραφείο Τύπου  

“Hope For Children” CRC Policy Center