Καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά

O Ανθρωπιστικός Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center είναι ο Επίσημος Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υλοποίηση της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά στην Κύπρο. Ο γενικός σκοπός της εκστρατείας είναι η αύξηση του επιπέδου δέσμευσης και αναγκαίας δράσης για τερματισμό της σεξουαλικής βίας εναντίον των παιδιών. Μέσω της εκστρατείας αυτής, το Συμβούλιο της Ευρώπης θέλει να ενισχύσει κυβερνήσεις, κοινοβούλια, επαγγελματικά δίκτυα, ακαδημίες, επαγγελματικές κοινότητες, δημόσιες υπηρεσίες, γονείς και παιδιά ούτως ώστε να κάνουν όλοι τα κατάλληλα βήματα για να τερματιστεί η σεξουαλική βία εναντίον των παιδιών.

Τα μέχρις στιγμής δεδομένα φανερώνουν πως περίπου 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη είναι θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Υπολογίζεται πως στις 70 με 85% των περιπτώσεων, ο θύτης είναι κάποιος που το θύμα γνωρίζει. Οι θύτες προέρχονται από την οικογένεια και τον κοινωνικό κύκλο του θύματος: συγγενείς, οικογενειακοί φίλοι και άτομα που φροντίζουν το θύμα. Η παιδική σεξουαλική βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές: αιμομιξία και σεξουαλική κακοποίηση, πορνογραφία, εκπόρνευση, διακίνηση, διαφθορά και σεξουαλική επίθεση από συνομηλίκους. Τα παιδιά θύματα σεξουαλικής βίας υπομένουν κάτι παραπάνω από έναν αφόρητο βιασμό της φυσικής τους ακεραιότητας: η ψυχική τους υγεία μπορεί επίσης να επηρεαστεί και οι δεσμοί εμπιστοσύνης με τους ενηλίκους να κλονιστούν. Οι συνέπειες της σεξουαλικής βίας μπορούν να καταστραφούν. Οι συνέπειες της σεξουαλικής βίας μπορεί να ακολουθούν τα παιδιά μέχρι και την ενήλικη ζωή τους.

Για αυτήν την εκστρατεία, ο Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center πραγματοποιεί εργαστήρια και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για παιδιά, γονείς και δασκάλους και προωθεί το υλικό της εκστρατείας μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Οργανισμός υποστηρίζει επίσης την επικύρωση της Σύμβασης Λανζαρότε (Lanzarote Convention): Η Σύμβαση του Λανζαρότε διατάζει την ποινικοποίηση όλων των ειδών σεξουαλικής βίας εναντίον των παιδιών. Η Σύμβαση έχει ως στόχο την υιοθεσία συγκεκριμένης νομοθεσίας από την Ευρώπη και όχι μόνο και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας, την προστασία του παιδιού θύματος και την ποινική δίωξη του θύτη.

Από τον Φεβρουάριο του 2015, η Κύπρος έγινε το 35ο κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που επικύρωσε την Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση, γνωστή ως Σύμβαση Λανζαρότε.