Πρόληψη της κακοποίησης και της βίας κατά των παιδιών και των νέων στην Κύπρο – 19 Μέρες Ακτιβισμού

Το "Hope For Children" CRC Policy Center καταδικάζοντας την κάθε μορφή βίας και κακοποίησης ενάντια στα παιδιά, υλοποιεί για ακόμη μια χρονιά στην Κύπρο τη διεθνή εκστρατεία «19 Μέρες Ακτιβισμού» με θέμα την Πρόληψη της κακοποίησης και της βίας κατά των παιδιών και των νέων στην Κύπρο με Συνεργάτη και Υποστηρικτή την Ελληνική Τράπεζα.

Οι 19 Μέρες Ακτιβισμού είναι μια πρωτοβουλία του Women's World Summit Foundation η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2011 στοχεύοντας στην εφαρμογή στρατηγικής για τη μάχη ενάντια σε τουλάχιστον 1 από τα 19 είδη κακοποίησης και βίας ενάντια στα παιδιά (μεταξύ αυτών σχολικός εκφοβισμός, παιδική εργασία, σεξουαλική βία, αρπαγές παιδιών, παραμέληση κα). Η Παγκύπρια εκστρατεία θα λάβει χώρα από την 1η μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου 2018 και έχει ως σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την πρόληψη του φαινομένου της κακοποίησης και της βίας κατά των παιδιών και των νέων, μέσα από διάφορες δραστηριότητες και ενέργειες.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας κυπριακοί ραδιοσταθμοί θα προωθούν μέσω των εκπομπών τους μηνύματα της εκστρατείας και πληροφορίες για τους διάφορους τύπους βίας ενάντια στα παιδιά και που τα παιδιά μπορούν να απευθυνθούν ζητώντας βοήθεια.

Μέσα από τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν, το Hope For Children θίγει το φαινόμενο της κακοποίησης και της βίας ενάντια στα παιδιά και γενικότερα στη νεολαία το οποίο παρουσιάζεται ως παγκόσμιο φαινόμενο παραβιάζοντας τα δικαιώματα των παιδιών και παρεμποδίζοντας την υγιή ανάπτυξή τους λαμβάνοντας χώρα σε όλους τους τομείς, από το σπίτι μέχρι το σύστημα δικαιοσύνης.

Η παιδική κακοποίηση εμφανίζεται σε όλα τα επίπεδα, στο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, στο σύστημα δικαιοσύνης και στις κοινότητες και ορίζεται ως οποιαδήποτε μορφή βίας που ασκείται στα παιδιά, περιλαμβανομένου της παραμέλησης, της σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας από τον κηδεμόνα τους ή από κάποιον που ασκεί δύναμη σε αυτά και τα παιδιά τον εμπιστεύονται (WHO, 1999).

To "Hope For Children" υλοποιεί προγράμματα που αφορούν στη στήριξη και αποκατάσταση παιδιών θυμάτων και των οικογενειών τους, όπως και γραμμές βοήθειας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι αρμόδιοι και ενδιαφερόμενοι φορείς να τοποθετήσουν μηχανισμούς πρόληψης, προστασίας και αποκατάστασης ανηλίκων που είναι θύματα οποιασδήποτε μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, όπως επίσης και προγράμματα για τους θύτες τους ίδιους. Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό τα δικαιώματα του κάθε παιδιού για μια ζωή ελεύθερη από βία και φόβο αλλά και για την παροχή των αναγκαίων εφοδίων για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εκστρατείας 19 μέρες ακτιβισμού, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του “Hope For Children” CRC Policy Centre στο www.uncrcpc.org.cy ή να τηλεφωνήσετε στο 22103234.

 

Συνεργάτης & Υποστηρικτής: