Διασκεψη Τύπου για την Εγκαθίδρυση της Υπηρεσίας Διαμεσολάβησης Κύπρου

Το “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), πραγματοποίησαν δημοσιογραφική διάσκεψη στο ξενοδοχείο “Classic Hotel” στις 28 Αυγούστου για την παρουσίαση της Υπηρεσίας Διαμεσολάβησης Κύπρου για περιπτώσεις διασυνοριακών οικογενειακών συγκρούσεων. Στη διάσκεψη παρευρέθηκαν η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τις Υπηρεσίες Κοινωνικές Υπηρεσίες, Αστυνομία Κύπρου, και Νομική Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία Διαμεσολάβησης εγκαθιδρύθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος 116000 - Υπηρεσία Διαμεσολάβησης Κύπρου, το οποίο συντονίζει ο ΣΠΑΒΟ και εντάσσεται κάτω από την Ευρωπαϊκή Γραμμή για εξαφανισμένα παιδιά 116000 η οποία λειτουργεί από τη κοινοπραξία ΣΠΑΒΟ – HFC. Η Υπηρεσία Διαμεσολάβησης είναι μια εξώδικη διαδικασία για τη διευθέτηση των συγκρούσεων σε περιπτώσεις χωρισμού, διαζυγίου ή/και διαφωνίων στην επικοινωνία με στόχο την ευημερία του παιδιού.

Ο κος. Δημήτρης Δημητρίου, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται ήδη στη διαδικασία συζήτησης πρότασης νόμου για τη διαμεσολάβηση ως μέσω επίλυσης οικογενειακών διαφορών ενώ συνεχάρη τους δύο οργανισμούς για την εγκαθίδρυση αυτής της Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του “Hope For Children” CRC Policy Center, κος Joseph Varughese δήλωσε: «Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς σε πολυεπίπεδη συνεργασία έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στην πρόληψη γονικών αρπαγών μέσω της διαμεσολάβησης ενημερώνοντας οικογένειες που πιθανώς να επωφεληθούν από τέτοια διαδικασία».

Τέλος, η κα. Κική Πογιατζή στη δική της ομιλία τόνισε ότι «η Υπηρεσία διαμεσολάβησης,προσκαλεί γονείς και ζευγάρια να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις επίλυσης των διαφορών τους και προσφέρει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, με δικούς τους όρους, ειδικά σε περιπτώσεις αδυναμίας προσφυγής στη δικαιοσύνη».